Στα 7,1 δις το κόστος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα για τις μεταφορές

p030855000702-910324

Oι οικονομικές συνέπειες της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν ανέρχονται σε 7,1 δις ευρώ ετησίως στο τομέα των μεταφορών. Αυτό απάντησε ο  Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σχετικές ερωτήσεις της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Όπως διευκρινίζεται, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το  κόστος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, του οικονομικού κόστους για τους επιβάτες λόγω χρόνου αναμονής και του διοικητικού φόρτου για τις δημόσιες διοικήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, για το κατά πόσο η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων των προσώπων είναι αναγκαία και αναλογική, όπως προβλέπεται ρητά στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Επιπλέον, στην απάντηση σημειώνεται  ότι δεν είναι απαραίτητο να ελέγχονται όλα τα πρόσωπα στα εσωτερικά σύνορα, ούτε όλα τα εσωτερικά σύνορα -χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια, δεδομένου ότι η εμβέλεια και η διάρκεια αυτής της προσωρινής επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων πρέπει να κινούνται στον απολύτως αναγκαίο βαθμό για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής.

Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος επισημαίνει  ότι μέτρα όπως η διακοπή σιδηροδρομικών συνδέσεων και το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμου πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και μόνον όταν όλες οι άλλες πιθανές λύσεις έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.

EurActiv.gr

*Φωτογραφία [Ευρωπαϊκή Επιτροπή]