SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θετικό βήμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων  – Μεταναστευτικό: η ΕΕ οφείλει να δρα με ενότητα

Ursula von der Leyen - 2020 State of the Union address by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to the European Parliament [Etienne Ansotte - EC Audiovisual Service - European Union 2020]

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης»  (#soteu) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

Συγκεκριμένα, στην ενότητα των διεθνών σχέσεων της ομιλίς της SOTEU, η Πρόεδρος της Επιτροπής UvdL σημείωσε:

«Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους την υποστηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση. Αλλά τίποτε από αυτά δεν δικαιολογεί προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της.

Τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.

Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Η επιστροφή των εξερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματική καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις».

Η μετανάστευση

Σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο για την ΕΕ ζήτημα της μετανάστευσης, η φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει στις 23 Σεπτεμβρίου μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, δήλωσε πως η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας υπενθυμίζει «οδυνηρά πως η Ευρώπη οφείλει να δρα με ενότητα».

Στο μέρος της ομιλίας της SOTEU με τίτλο «ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε:

«Αξιότιμα ​​Μέλη,

Εάν η Ευρώπη πρόκειται να διαδραματίσει αυτόν τον ζωτικό ρόλο στον κόσμο – πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια νέα ζωτικότητα εσωτερικά.

Και για να προχωρήσουμε, πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε τις διαφορές που μας έχουν κρατήσει πίσω.

Η ιστορική συμφωνία για το NextGenerationEU δείχνει ότι μπορεί να γίνει. Η ταχύτητα με την οποία λάβαμε αποφάσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τις κρατικές ενισχύσεις ή το SURE – όλα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να γίνει.

Άρα ας το κάνουμε.

Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά καιρό.

Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη – και θα είναι πάντα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μεταναστευτική κρίση του 2015 προκάλεσε πολλές βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών – με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα.

Έχουν γίνει πολλά από τότε. Αλλά λείπουν πολλά.

Εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς – χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας – μπορούμε να βρούμε αυτήν τη λύση.

Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει το νέο σύμφωνό της για τη μετανάστευση. Θα ακολουθήσουμε μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική προσέγγιση.

Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική.

Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα διασφαλίσουμε μια στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής. Πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν.

Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νομικών διαδρόμων.

Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και να αισθάνονται ευπρόσδεκτα.

Έχουν μέλλον να χτίσουν – και δεξιότητες, ενέργεια και ταλέντο.

Σκέφτομαι τον Suadd, την έφηβη Σύρια πρόσφυγα που έφτασε στην Ευρώπη ονειρευόμενη να γίνει γιατρός. Μέσα σε τρία χρόνια της απονεμήθηκε μια αναγνωρισμένη υποτροφία από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία.

Σκέφτομαι τους Λιβύους και τους Σομαλούς πρόσφυγες γιατρούς που προσέφεραν τις ιατρικές τους δεξιότητες τη στιγμή που η πανδημία έπληξε τη Γαλλία.

Αξιότιμοι βουλευτές, αν σκεφτούμε τι έχουν ξεπεράσει και τι έχουν επιτύχει, τότε πρέπει απλώς να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μαζί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι εικόνες του καταυλισμού της Μόριας είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη. Όλοι πρέπει να ανταπεξέλθουν εδώ και να αναλάβουν την ευθύνη – και η Επιτροπή θα κάνει ακριβώς αυτό. Η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πιλότο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες.

Αλλά θέλω να είμαι σαφής: εάν ανταποκριθούμε, τότε περιμένω και όλα τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν επίσης.

Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση και όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει το ρόλο της.

Πρέπει να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να προχωρήσουμε μαζί.

Και αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται στην καρδιά της Ένωσης μας και στον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα μαζί.»

 

[τα μέρη της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά και έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]