Σόρος: Η Βρετανία θα μπορούσε να επανενωθεί με την ΕΕ πριν το Brexit

Ο Τζορτζ Σόρος [EPA/OLIVIER HOSLET / POOL]

Ο επενδυτής Τζόρτζ Σόρος δήλωσε σήμερα (1η Ιουνίου) ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει το Brexit ως «καταλύτη για την εισαγωγή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων», προχωρώντας σε ένα μετασχηματισμό μετρά τον οποίο, η ίδια η Βρετανία θα επιθυμεί να συμμετάσχει εκ νέου.

«Το διαζύγιο θα είναι μια μακρά διαδικασία που θα πάρει μέχρι πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια είναι πολύ μεγάλος χρόνος στην πολιτική, ειδικά σε επαναστατικές περιόδους όπως η παρούσα «, δήλωσε ο Σόρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών. Ισχυρίστηκε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξαγάγει και άλλες γενικές εκλογές και το επόμενο κοινοβούλιο «θα θελήσει να ψηφίσει για την επανένωση» με μια μετασχηματισμένη Ευρώπη.

«Αυτό φαίνεται πρακτικά αδιανόητο αυτή τη στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εφικτό», ανέφερε ο Σόρος.

«Υπαρξιακή κρίση»

Στην ομιλία του πριν από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους επιχειρηματίες της ΕΕ, ο Σόρος συμφώνησε με την ηγεσία του μπλοκ ότι το ευρωπαικο σχέδιο βρίσκεται εν τω μέσω μιας «υπαρξιακής κρίσης».

«Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι της γενιάς μου ήταν υποστηρικτές της περαιτέρω ολοκλήρωσης. Οι μεταγενέστερες γενιές βλέπουν την ΕΕ ως τον εχθρό που τους στερεί από ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον », δήλωσε.

Αφού ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο Σόρος ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ πρέπει να «επανευρεθεί ριζικά».

Αν και επέμεινε ότι οι ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ είναι «ξεπερασμένες», ο Σόρος συμφώνησε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι μια μεταβολή της συνθήκης είναι τώρα «αδύνατη» και θα μπορούσε να υλοποιηθεί «μόνο στο μακρινό μέλλον».

«Η διαδικασία της αποδόμησης διήρκεσε μια δεκαετία. Μπορεί να χρειαστεί άλλη μια δεκαετία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αποκατασταθεί η προθυμία συνεργασίας », προέβλεψε. Τα σχόλια του Σόρος ήρθαν αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το έγγραφο προβληματισμού για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ως μέρος της διαδικασίας για τη χάραξη μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του μπλοκ έως το 2025.

Για να μετασχηματίσουν ριζικά την Ένωση, ο Σόρος συμβούλευσε στους ηγέτες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την ιδέα μιας «στενότερης ένωσης», η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της για έξι δεκαετίες. Αντί για μια «Ευρώπη με πολλές ταχύτητες», μια έννοια που απορρίφθηκε επίσης από τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς φοβούνται ότι πρόκειται για ένα νέο «Σιδηρούν παραπέτασμα», ο Σόρος ζήτησε μια Ευρώπη «πολλαπλών δρόμων», στην οποία τα κράτη μέλη θα μπορούν να έχουν μιας ποικιλία επιλογών για το μέλλον τους. «Αυτό θα είχε ευρύτατο ευεργετικό αποτέλεσμα», ισχυρίστηκε.

Αλλά η ιδέα του Σόρος για μια Ευρώπη «a la carte» θα βρει μικρή υποστήριξη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς η ενότητα έχει γίνει ο νέος στόχος για μετά το Brexit. Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις από τα άνω προς τα κάτω, ο Σόρος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής που προέρχεται από πρωτοβουλίες με βάση τον πολίτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο εκλογικό σώμα, ως το μόνο τρόπο για την αναζωογόνηση μιας προβληματικής ΕΕ.

X