Σμυρλής – ΝΔ σε EURACTIV για Όρμπαν: η απόφαση του ΕΛΚ αποτελεί δικαίωση Μητσοτάκη – μάχη εναντίον του λαϊκισμού στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάννης Σμυρλής σε εκδήλωση στο ΕΚ, 20 Μαρτίου 2019 [Γραφείο Τύπου ΝΔ]

Εξαιρετικά σημαντική θεωρούν στην Νέα Δημοκρατία την απόφαση του ΕΛΚ για αποπομπή του κόμματος Ορμπαν.

Δίνοντας έμφαση σε θέματα αρχών και αξιών, αναδεικνύουν ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν – και μάλιστα από τους πρώτους – να ληφθούν μέτρα κατά του κόμματος Fidesz και του προέδρου του.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηεμιώνουν μάλιστα ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να χαρακτηρίσει ακραία τη ΝΔ και να την ταυτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Βίκτωρ Όρμπαν όχι μόνο στερείτε παντελώς βάσης αλλά πέφτει στο κενό από την ίδια την πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Σμυρλής, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ δήλωσε στην EurActiv.gr ότι «η χθεσινή συνεδρίαση το ΕΛΚ πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση. Το κυβερνών κόμμα του κ. Ορμπαν της Ουγγαρίας οφείλει πλέον να συμμορφωθεί αν θέλει να παραμείνει στην οικογένεια του ΕΛΚ. Η ΝΔ εξαρχής δήλωσε ότι εντός του ΕΛΚ δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε στην ευρωπαική μας κεντροδεξιά παράταξη.»

Ο υπεύθυνος για της διεθνείς επαφές της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «η χθεσινή απόφαση αποτελεί πλήρη δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκείνος ήταν που έστειλε την πρώτη επιστολή για να ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της ιδιότητας μέλους στο ΕΛΚ για το Ουγγρικό κυβερνών κόμμα. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση, αγωνιζόμαστε ενάντια στον λαϊκισμό από όπου κι αν προέρχεται. Η νίκη κατά του λαϊκισμού στην Ευρώπη, θα ξεκινήσει από την Ελλαδα με μια καθαρή νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν».

Εκτός ΕΛΚ το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν – το σκεπτικό, οι δηλώσεις, το παρασκήνιο

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε η ηγεσία κόμματος μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις και κατόπιν ψηφοφορίας στην Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η ιδιότητα μέλους …

Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το θέμα σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η Ψήφος των Αποδήμων και το Φαινόμενο Brain Drain/Brain Gain».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΛΚ τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να δεχόμαστε στις τάξεις μας ένα Κόμμα που μιλά για ανελεύθερη Δημοκρατία, το οποίο δεν σέβεται βασικές αρχές και αξίες της κοινής ευρωπαϊκής μας διαδρομής και το οποίο υιοθετεί και στο προσφυγικό μια στάση η οποία δεν παραπέμπει σε μια Ευρώπη της συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πήρε θέση, έκανε το σωστό.»

Πρόσθεσε μάλιστα και μια εσωτερική, ελληνικού ενδιαφέροντος διάσταση, που ανέδειξε νωρίς η EurActiv.gr.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: διαμάχη για το ποιος μοιάζει περισσότερο στον Ορμπάν

Στην αιχμή της Ευρωπαϊκής επικαιρότητας βρίσκεται πλέον η αντιπαράθεση Γιούνκερ Ορμπάν, αλλά στην Ελλάδα η κόντρα αποκτά και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Η euractiv απευθύνθηκε στη ΝΔ για σχόλιο επί της εσωτερικής αντιπαράθεσης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, η οποία όμως έχει και …

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ με την απόφαση αυτή του ΕΛΚ «ακυρώνεται πλήρως και μια επιχειρηματολογία την οποία ακούω -ολοένα και λιγότερο τελευταία- που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά με τον κ. Όρμπαν».

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Όρμπαν στις πρακτικές του περί ανελεύθερης Δημοκρατίας, στον τρόπο με τον οποίον θέλει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα, μοιάζει με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος υιοθετεί τακτικές που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, που αμφισβητούν την διάκριση των εξουσιών, που υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να φτιάξει μία ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα του κάνουν το χατίρι και θα του στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στις επόμενες ευρωεκλογές και  εθνικές εκλογές».

 

X