Σλοβάκοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών

«Το να καταγγέλλεις δημοσιογράφους για μια αληθινή και έγκυρη ιστορία είναι παράλογο και εξωφρενικό. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μας εκπλήσσει και δεν μπορούν να μας εκφοβίσουν». [EPA-EFE/ JAKUB GAVLAK]

Η αστυνομία κατηγόρησε δύο δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης «Denník N» για αποκάλυψη, όπως είπαν, απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την περιβόητη υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της συντρόφου του Martina Kušnírová.

Η ερευνητική δημοσιογράφος Monika Tódová και ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της «Denník N» Konštantín Čikovský έκαναν δημοσίευση το 2018 όπου περιέγραφαν πώς ο Peter Tóth, πρώην δημοσιογράφος και αργότερα επικεφαλής του Γραφείου Αντικατασκοπείας στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Σλοβακίας, είχε κατασκοπεύσει αρκετούς δημοσιογράφους- μεταξύ των οποίων και τους Kuciak και Tódová.

Η παρακολούθηση υποτίθεται ότι έγινε με εντολή του Marián, τον κύριο ύποπτο για την υπόθεση δολοφονίας του Kuciak. Είναι γνωστό ότι ο Kočner διατηρεί επαφές με πολλούς υψηλόβαθμους πολιτικούς στα γραφεία των οποίων ηγείται το κόμμα SMER-SD (μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Robert Fico που σχετίζονταν επίσης με τον Kočner.

Αφού η αστυνομία ανακάλυψε το ρόλο του, ο Tóth άρχισε να συνεργάζεται με τους ανακριτές και κατέθεσε κατά των Tódová και Čikovský. Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να δράσουν αμέσως, λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της παραγραφής. Ο Tóth δεν βρίσκεται προς το παρόν υπό κράτηση.

«Το να καταγγέλλεις δημοσιογράφους για μια αληθινή και έγκυρη ιστορία είναι παράλογο και εξωφρενικό. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μας εκπλήσσει και δεν μπορούν να μας εκφοβίσουν»- σχολίασε ο αρχισυντάκτης της «Denník N», Matúš Kostolný.