Σλοβακία: Κυβερνητικοί τριγμοί μετά τη δολοφονία Kuciak

[Jakub Gavlak/EPA/EFE]

Περισσότεροι από 50.000 Σλοβάκοι διαδήλωσαν στη Μπρατισλάβα ζητώντας δικαιοσύνη για τον δολοφονηθέντα δημοσιογράφο Jan Kuciak και της συντρόφου του, ενώ ταυτόχρονα απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο νέος εταίρος στην κυβέρνηση Φίτσο, το πολιτκό κόμμα Most-Híd, απαίτησε από τον πρωθυπουργό την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών, Ρόμπερτ Κάλινακ, ιδρυτικού μέλους του κόμματος Smer του Φίτσο.

Στο μεταξύ, o ηγέτης της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manfred Weber, επέμεινε ότι ο Φίτσο θα έπρεπε να αποπέμψει τον Κάλινακ.

«Θα πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις και αλλαγές στην κυβέρνηση που θα ικανοποιούν τους εταίρους του συνασπισμού μας, αλλά και θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κοινωνία», δήλωσε στο RTVS επίσημος αξιωματούχος του Smer, Peter Pellegrini.

Παράλληλα, οι επικριτές αναφέρουν ότι ο Κάλινακ, ο οποίος επιβλέπει την αστυνομία ως υπουργός Εσωτερικών, δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του.

Ο τριμερής συνασπισμός του Φίτσο που περιλαμβάνει το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), κατέχει 78 από τις 150 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Εάν καταφέρει να διατηρήσει ενωμένο τον συνασπισμό, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμα μια δοκιμασία, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν τις διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, απαιτούνται 76 ψήφοι, για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

X