Σκληρή γραμμή Μακρόν -όχι σε παράταση μετά τις 30 Ιουνίου για το Brexit

Ο Εμμανουέλ Μακρόν [Bernd Von Jutrczenka/dpa via AP]

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι εναντιώνεται στην παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου, διότι αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συζητείται η παραχώρηση στο Λονδίνο δεύτερης, πιο μακράς αναβολής του Brexit, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη τοποθετήθηκαν το πρώτο τρίωρο της συζήτησης, όμως οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.

Η Γαλλία τηρεί τη σκληρότερη στάση για το Μπρέξιτ στην ΕΕ· ορισμένοι διπλωμάτες από άλλα κράτη μέλη δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως το Παρίσι προσθέτει κι άλλη αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική, απλά παίρνουν προσποιητή στάση για να δείξουν πόσο σημαντικοί και ισχυροί είναι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Από τη μια, λένε ότι το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία δεν είναι τόσο κακό, από την ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για τον τομέα της αλιείας τους σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας. Είναι ή το ένα ή το άλλο», έκρινε.

Άλλος διπλωμάτης επισήμανε: «ο Μακρόν μόλις έκανε μια σθεναρή τοποθέτηση. Είπε πως οποιαδήποτε παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου θα θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή».

«Βρίσκεται σε κάπως σχιζοφρενική κατάσταση. Το εσωτερικό [σ.σ. το γαλλικό] πολιτικό ακροατήριο απαιτεί να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας, για ιστορικούς λόγους. Από την άλλη, η Γαλλία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν το βαρύτερο πλήγμα σε περίπτωση Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας. Θα περάσουν ώρες ώσπου να τον λογικέψουν» οι υπόλοιποι, είπε μια από τις πηγές.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ηγέτες τάσσονταν υπέρ της πιο μακράς παράτασης πριν ο Μακρόν πάρει τον λόγο και επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή την απόφαση για την EE.

X