Σκληραίνουν τη στάση τους στο προσφυγικό Αυστρία και Σλοβενία

Arabmigrants

Η Αυστρία θέτει από αύριο ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπει να εισέρχονται στην επικράτειά της, στους 80 την ημέρα, καθώς και στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που διέρχονται από αυτή προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, σε 3.200 την ημέρα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η δε Σλοβενία ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να δώσει την έγκρισή του ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να βοηθούν τους αστυνομικούς στον έλεγχο των συνόρων.

«Είναι σημαντικό κάθε χώρα επί της Βαλκανικής οδού να αναλάβει δράση, (να εφαρμόσει) περιοριστικά μέτρα», ανέφερε η Μικλ-Λάιτνερ στη σχετική ανακοίνωσή της. Η Αυστρία  θα κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα υπερβαίνουν αυτήν την ημερήσια ποσόστωση, κατέστησε σαφές η Μικλ-Λάιτνερ στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε η συντηρητική Μικλ-Λάιτνερ, το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες «καθυστερήσεις στη σλοβένικη πλευρά» των συνόρων.

Περίπου το 90% των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Αυστρία, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, απλά διέρχονται από αυτή προς τη Γερμανία και άλλες χώρες, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος όρισε την ημερήσια ποσόστωση ώστε να μην ξεπεραστεί το ετήσιο όριο που ανακοίνωσε, καθώς ήδη, από 1ης Ιανουαρίου έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου 11.000 πρόσφυγες, δηλαδή κατά μέσον όρο 250 την ημέρα. Σύμφωνα με την Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ θα «ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Επίσης, η Αυστρία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη στα σύνορα της με την Σλοβενία.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έκρινε πως η χώρα του έχει υιοθετήσει μια «ρεαλιστική» θέση και προέβλεψε πως η Γερμανία δεν θα αργήσει να την μιμηθεί. Η Βιέννη συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των εταίρων της στην ΕΕ προκειμένου να εξευρεθεί κοινή, ευρωπαϊκή λύση, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί πως «πρέπει να προετοιμαστούμε» για μια ενδεχόμενη αποτυχία και να εξεταστεί το πιθανό κλείσιμο των συνόρων, προσέθεσε ο Φάιμαν.

Η απάντηση της Σλοβενίας

Την ίδια ώρα. η κυβέρνηση της Σλοβενίας ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να δώσει την έγκρισή του ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να βοηθούν τους αστυνομικούς στον έλεγχο των συνόρων. «Πρόκειται για ένα από τα μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της σταδιακής ενίσχυσης των ελέγχων»,» δήλωσε η υπουργός Άμυνας Άντρεγια Κάτιτς, σύμφωνα με το σλοβενικό ειδησεογραφικό πρακτορείο STA.

Η  ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με το νέο αίτημα της κυβέρνησης ενδέχεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εφόσον εγκριθεί το αίτημα από το κοινοβούλιο —όπου απαιτείται η θετική ψήφος των δύο τρίτων των παρόντων βουλευτών— θα δοθούν στον στρατό αστυνομικές εξουσίες για τη φύλαξη των συνόρων επί τρεις μήνες, ωστόσο το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.

EurActiv.gr με Γαλλικό Πρακτορείο

*Φωτογραφία [Joel Schalit/Flickr]

 

 

X