Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για μεγαλύτερη ενοποίηση-Πλήγμα για Κάμερον

david-cameron-007.jpg

Συμφωνία για μια μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης χωρίς την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών σύναψαν Γερμανία και Γαλλία. Κάτι που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη την εκστρατεία του για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. Αλλά και η Δανία προειδοποιεί τη Βρετανία τόσο κατά ενός μοντέλου με περαιτέρω εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και κατά της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης.

Παρακάμπτοντας τα αιτήματα της Βρετανίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την θέση της χώρας στην ΕΕ, η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σφράγισαν μια συμφωνία με βάση την οποία ενισχύεται η πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, χωρίς να απαιτείται αλλαγές των συνθηκών.  Οι γαλλογερμανικές προτάσεις, που αποκαλύφθηκαν από την Monde, θα υποβληθούν τον ερχόμενο μήνα στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να  παρουσιάσει και την δική του λίστα των αλλαγών που απαιτούνται ώστε να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Monde, η γαλλογερμανική συμφωνία οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Ρίγα της Λετονίας και στάλθηκε στον Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο. Οι προτάσεις μιλούν για οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική σύγκλιση, συνδυάζοντας την επιμονή των Γερμανών για νομισματική σταθερότητα με το αίτημα των Γάλλων για περισσότερες επενδύσεις. «Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της εξετάσεως του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου, των κοινών εργαλείων και της νομικής βάσεως της ευρωζώνης», τονίζεται στο κείμενο.

Περιοδεία Κάμερον στην ΕΕ

Όπως επεσήμανε η εφημερίδα, η γαλλογερμανική πρωτοβουλία δείχνει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών δεν έχουν πολλά κοινά σημεία με τον Κάμερον. Ο δε Βρετανός Πρωθυπουργός δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις ούτε με τον πρόεδρο της Κομμισσιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού είχε αντιταχθεί σφόδρα στον διορισμό του στην κεφαλή της Κομμισσιόν  με το επιχείρημα ότι είναι υπερβολικά «φεντεραλιστής». Μάλιστα όταν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ψήφισαν υπέρ του Γιούνκερ, ο Κάμερον μίλησε για «σοβαρό λάθος» και «παρασκηνιακή συμφωνία».

Ο Κάμερον πάντως δέχθηκε την Δευτέρα τον Γιούνκερ στη θερινή του κατοικία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο βρετανικός λαός δεν είναι ικανοποιημένος με την σημερινή κατάσταση και πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει η ΕΕ ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του». Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι ήθελε να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι χρειάζονταν περαιτέρω συνομιλίες.

Ο Κάμερον έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τον ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ με σκοπό την επιβολή περιορισμών στα κοινωνικά επιδόματα των μεταναστών από άλλα κράτη μέλη. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2017 θα διεξάγει  δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Προς το τέλος της εβδομάδας έχει σκοπό να επισκεφθεί πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να μιλήσει με ομολόγους του για τις προτάσεις του.

Προειδοποίηση από την Δανία

Την Πέμπτη, ο Κάμερον θα βρεθεί στη Δανία για να συνομιλήσει με την Πρωθυπουργό Helle Thorning-Schmidt. Ωστόσο, ο  Martin Lidegaard, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας προειδοποίησε τον Κάμερον κατά της αντιγραφής του μοντέλου opt-out (εξαιρέσεων) της Δανίας,  λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι «δεν μας έχει δώσει τίποτα, παρά μόνο προβλήματα». Καθώς η αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ θα μπορούσε να πάρει πάρα πολύ καιρό, ο Κάμερον μπορεί να μπει  στον πειρασμό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και να διαπραγματευθεί σειρά από πρόσθετες ρήτρες εξαίρεσης για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αλλά αυτό μπορεί να είναι μακριά από το ιδανικό», προειδοποίησε ο Martin Lidegaard.

«Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πραγματικά να συστήσω, επειδή πιστεύω ότι είχαμε τόσα πολλά προβλήματα με αυτές τις opt-out, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε συζητήσει με τους Βρετανούς», είπε ο Lidegaard στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau στη Ρίγα. Η Δανία διαπραγματεύτηκε τέσσερις opt-out  το 1992, πριν από την ένταξη στην ΕΕ: σχετικά με την ιθαγένεια, το ευρώ, η άμυνα και η δικαιοσύνη.

Η εξαίρεση σε θέματα δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει προβλήματα για τη σκανδιναβική χώρα τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση ήθελε η Δανία να ενταχθεί στο Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, Europol. Αυτό οδήγησε την Κοπεγχάγη στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο  δικαστήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2014. Η Δανία θα κάνει και ένα άλλο δημοψήφισμα πριν από τον Απρίλιο 2016 σχετικά με 22 θέματα που αφορούν τη δικαστική συνεργασία της με την ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας δήλωσε ακόμα ότι τα αιτήματα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις της ΕΕ μπορεί να ωφελήσουν και τη χώρα του και μπορεί να έχουν την στήριξη της Δανίας υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζουν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Euractiv

X