Σερβία: «Ο Βαλκανικός διάδρομος για τους μετανάστες κλείνει»

croatiarefugees

Τα σύνορα τους για τους μετανάστες κλείνουν η Σλοβενία και η Σερβία, ενώ η Αυστρία εμμένει στη σκληρή της στάση. Την ίδια ώρα ερμητικά κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου πάνω από 13.000 πρόσφυγες θέλουν να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε χθες ότι από τα μεσάνυχτα θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία καθώς και ορισμένους άλλους για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Σερβίας, η οποία ανακοίνωσε  ότι θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα σημαίνουν ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες κλείνει».

Η Σερβία από χθες τα μεσάνυχτα άρχισε  και αυτή να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Επιμένει η Αυστρία 

Εν τω μεταξύ, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις της για το προσφυγικό.  Εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής  είναι «το πολύ, ένα μικρό βήμα στην σωστή κατεύθυνση» και για τον λόγο αυτόν θα παραμείνουν τα ανώτατα όρια στον αριθμό για τους αιτούντες άσυλο, (80 πρόσφυγες την ημέρα).

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τόνισε πως δεν βλέπει την Αυστρία να συμμετέχει στην ανακατανομή προσφύγων, καθώς «σειρά έχουν τώρα άλλοι», υπονοώντας προφανώς το γνωστό επιχείρημα της Βιέννης, πως η Αυστρία είχε αποδεχθεί πέρυσι 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και εφέτος προτίθεται να υποδεχθεί 37.500 πρόσφυγες.

Μήνυμα Αβραμόπουλου

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποιεί ότι  κερδίζουν έδαφος «οι εθνικισμοί και η ξενοφοβία, εις βάρος των αξιών και των ιδεωδών της Ευρώπης». Ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε το μύθο του Σισύφου σε παρέμβασή του για την προσφυγική κρίση στην Ολομέλεια του ΕΚ, προκειμένου να δώσει μια παραστατική εικόνα των βαρών που φέρει η Ευρώπη .

«Η Ευρώπη, ως άλλος Σίσσυφος, κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το βράχο στην κορυφή και να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά» δήλωσε.

Αναφορικά με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η Σύνοδος της προσεχούς εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική».

«Τώρα όλοι ευρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κριθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν» είπε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι η βάση, ο κύριος πυλώνας των αποφάσεων της Επιτροπής, η δε προσφυγική κρίση είναι καταλύτης για το μέλλον της ΕΕ».

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική» και κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας επανεγκαταστάσεις, πραγματική επαναπροώθηση όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και ισχυρά εξωτερικά σύνορα» εξήγησε.

Όπως επεσήμανε, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιμερισθούν τις ευθύνες. Και εάν υπάρχουν κράτη που δεν αναγνωρίζουν τη συμβολική και πολιτική αξία της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουν το οικονομικό κόστος της απουσίας της Σένγκεν».

Σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι θα συμβάλει «στον πόλεμο κατά των διακινητών» και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες πολλών για το ρόλο της Τουρκίας. «Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία είναι παίκτης με θέση κλειδί» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν θα δράσουμε όμως αντίθετα με τους κανόνες μας και αυτό θα καταστεί σαφές κατά τις προσεχείς ημέρες που θα οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Επιτροπής, παράλληλα με τη δημιουργία νόμιμων τρόπων ερχομού στην Ευρώπη όσων έχουν ανάγκη προστασίας. Επανέλαβε ακόμη ότι προετοιμάζει να κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*Φωτογραφία [Trocaire/Flickr]

 

X