Σε λοκντάουν για ένα μήνα η Λετονία καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται

«Το σύστημα υγείας μας βρίσκεται σε κίνδυνο ... Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση είναι να εμβολιαστούμε». [Pool/EPA/EFE]

Η Λετονία, μία από τις χώρες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε λοκντάουν από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να επιβραδύνει την έξαρση του επιδημικού κύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της.

«Το σύστημα υγείας μας βρίσκεται σε κίνδυνο … Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση είναι να εμβολιαστούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Krišjānis Kariņš μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, κατηγορώντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της χώρας του για την έξαρση των νοσηλειών.

Μόνο το 54% των ενηλίκων της Λετονίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 74%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Η Λετονία κατατάσσεται στην 4η χειρότερη θέση όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού, μετά την Κροατία (51,4%), τη Ρουμανία (34,8%) και τη Βουλγαρία (23,6%).

«Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους ήδη εμβολιασμένους», δήλωσε ο Kariņš, ανακοινώνοντας ότι τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα σχολεία και η ψυχαγωγία θα παραμείνουν κλειστά, με διαθέσιμες μόνο τις βασικές υπηρεσίες, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Επιπλέον, η δια ζώσης εργασία θα επιτρέπεται μόνο στους κύριους βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς κλάδους καθώς και σε κρίσιμους επαγγελματικούς κλάδους.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν ανακοινώθηκαν «δεδομένου ότι τα ποσοστά μόλυνσης σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερα και δεν βλέπουμε άμεσους κινδύνους», δήλωσε ο Kariņš.

Ένα από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ρίγας αναπτύσσει ράντσα για τους ασθενείς COVID-19 στον προαύλιο χώρο του προκειμένου να αντιμετωπίσει την μεγάλη εισροή, μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι. Η κυβέρνηση της Λετονίας ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα τις περισσότερες προγραμματισμένες επεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας λόγω της αυξημένης ζήτησης κρεβατιών και προσωπικού για την COVID-19, καθώς τα κρούσματα αυξάνονταν.

Τα κρούσματα στη Λετονία αυξήθηκαν κατά 49% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, όπως κατέγραψε το ειδησιογραφικό πρακτορείο BNS. Η χώρα καταγράφει τον δεύτερο χειρότερο αριθμό λοιμώξεων στην ΕΕ, μετά τη γειτονική Λιθουανία, το δεκαπενθήμερο έως τις 10 Οκτωβρίου, με 864 νέα κρούσματα ανά 10.000 άτομα.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς βρέθηκε θετικός την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος είχε πάρει πρωινό με τον Λέβιτς μια ημέρα νωρίτερα, να αυτοαπομονωθεί.