Σε ελεύθερη πτώση το δημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας με φόντο καταγγελίες για διαφθορά

Την ώρα που το PVP στις δημοσκοπήσεις κινούνταν σταθερά μεταξύ 30% και 40% από την άνοδο του Κουρτς στην εξουσία, το κόμμα βρίσκεται τώρα μεταξύ 24% και 26%, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις. [EPA-EFE | Ludovic Marin/Pool]

«Κατρακυλάει» στις δημοσκοπήσεις το δημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας μετά τις καταγγελίες για διαφθορά. Το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (PVP) έχοντας σταθερά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις – από το 2016 οπότε και ανέλαβε την ηγεσία του ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε κατακόρυφη πτώση μετά τις κατηγορίες κατά Κουρτς για διαφθορά. Στον ορίζοντα – για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες – βρίσκεται τώρα μία προοδευτική συμμαχία της κεντροαριστεράς.

Την ώρα που το PVP στις δημοσκοπήσεις κινούνταν σταθερά μεταξύ 30% και 40% από την άνοδο του Κουρτς στην εξουσία, το κόμμα βρίσκεται τώρα μεταξύ 24% και 26% – σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις. Οι Σοσιαλδημοκράτες υστερούν μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες με 24%, και το δεξιό FPÖ που βρισκόταν σε συνεχή πτωτική πορεία μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς το 2019, ανέκαμψε στο 21%.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε συνασπισμό με το PVP, δεν επηρεάστηκαν από την κυβερνητική κρίση που κατέληξε στην παραίτηση του Κουρτς και βρίσκονται σταθερά στο 12% – και ήρθε έτσι σε ισοπαλία με το φιλελεύθερο NEOS που βρίσκεται επίσης στο 12%.

Η τελευταία δημοσκόπηση προβλέπει πλειοψηφία στην κεντροαριστερά μεταξύ του φιλελεύθερου NEOS, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Ένας παρόμοιος προοδευτικός συνασπισμός βρίσκεται στα σκαριά στη Γερμανία και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για μια μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση.

Οι επόμενες γενικές εκλογές στην Αυστρία θα διεξαχθούν το 2024, αν η ασταθής σύμπραξη μεταξύ των Πρασίνων και του PVP δεν καταρρεύσει προηγουμένως. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ που ορκίστηκε την περασμένη Δευτέρα, ξεκινά με στόχο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του όχι και τόσο πιθανού να παραμείνει εταίρου του στον συνασπισμό.

Ο Σάλενμπεργκ σχεδιάζει να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wiener Zeitung προσθέτοντας ότι ο Κουρτς θα να είναι ο κύριος υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.