Σχέδιο εξόδου από τη Βρετανία καταρτίζουν μεγάλα επενδυτικά ταμεία του Λονδίνου

david-cameron-polls.jpg

Ανησυχία προκαλεί στη βρετανική κυβέρνηση η είδηση ότι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες του Λονδίνου καταρτίζουν σχέδια εξόδου από την χώρα σε περίπτωση ενός Brexit. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι πολλοί επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ταμείων με έδρα το Λονδίνο καταρτίζουν σχέδια για την μετακίνηση πόρων αξίας τρισεκατομμυρίων λιρών εκτός της Βρετανίας στην περίπτωση που οι πολίτες ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί έως το τέλος του 2017.

Αυτό θα συνδυασθεί και με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κάτι που θα αποτελέσει αναμφισβήτητο τεράστιο πλήγμα στην βρετανική οικονομία. Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ανώτατα στελέχη σε αρκετά μεγάλα επενδυτικά ταμεία είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως έχουν συστήσει επιτροπές για την προετοιμασία της ενδεχόμενης μετακινήσεώς τους. Το Λουξεμβούργο είναι ένας προορισμός που φαίνεται ελκυστικός σε πολλά από τα στελέχη αυτά, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P αναθεώρησε την περασμένη Παρασκευή  σε αρνητική  από σταθερή την προοπτική της αξιολόγησης  «AAA» της Βρετανίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ο οίκος εκτιμά ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργούσε ερωτηματικά όσον αφορά στην χρηματοδότηση των μεγάλων ελλειμμάτων της οικονομίας και του μεγάλου εξωτερικού χρέους. Πάντως ένα ανώτερο στέλεχος της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας PIMCO εκτίμησε προσφάτως ότι η πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ,  είναι πολύ μικρή και ότι αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μοιάζει πιθανό να επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε ευρωπαϊκή εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια όλο και πιο ισχυρή ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα στο κόμμα του.

Αυξάνονται οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές

Όπως αποκάλυψε η «Daily Telegraph», οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που  έχουν ενταχθεί στο κίνημα το οποίο ασκεί πιέσεις η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ αυξήθηκαν από 50 σε 110 μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Ο ένας στους τρεις εκ του συνόλου των 330 βουλευτών του κόμματος Κάμερον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων υπουργών, εντάχθηκε στο κίνημα «Συντηρητικοί για την Βρετανία» (CfB), το οποίος τάσσεται υπέρ της εξόδου αν δεν επιτευχθούν ριζικές αλλαγές στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Στο κίνημα αυτό έχουν ταχθεί 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων (της Άνω Βουλής) καθώς και 12 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος ηγείται του CfB, δήλωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του εκτιμά πως ο Κάμερον μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που το κίνημα θα αποδεχόταν. «Περίπου τα τρία πέμπτα θεωρούν ότι μια επιτυχής διαπραγμάτευση είναι εφικτή και θα λάβουν την απόφασή τους όταν ξεκαθαριστεί η νέα θέση της Βρετανίας κατόπιν της επαναδιαπραγματεύσεως», επεσήμανε ο ίδιος.

EurActiv

X