Σάντσεθ: Το 2020 οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία

[EFE-EPA/JuanJo Martin]

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2020.

«Φιλοδοξώ οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν το 2020, προκειμένου να εξαντλήσω την τρέχουσα θητεία», δήλωσε ο Ισπανός ηγέτης στο τηλεοπτικό κανάλι TVE.

Εξέφρασε, ακόμη, την επιθυμία του να ομαλοποιήσει την πολιτική και θεσμική κατάσταση στην Ισπανία πριν ζητήσει από τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στις κάλπες.

Ο κ. Σάντσεθ δήλωσε ότι σκοπεύει «να κυβερνήσει με το Κογκρέσο και παράλληλα με τις αυτόνομες κοινότητες, καθώς και να προωθήσει τα νομοσχέδια, στα οποία άσκησε βέτο η προηγούμενη κυβέρνηση».

Αναφορικά με τις αυτόνομες κοινότητες (Καταλονία), ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι η συνάντησή του στις αρχές Ιουλίου με τον περιφερειακό πρόεδρο της Καταλονίας, Quim Torra, θα είναι κάτι περισσότερο από τυπική συνάντηση.

«Ελπίζω να καταφέρω να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο με την Καταλονία», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Το προσεχές Σάββατο (23 Ιουνίου), ο κ. Σάντσεθ θα πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ημερήσια διάταξη των συζητήσεών του με τον Γάλλο αξιωματούχο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση των 630 μεταναστών που επιβιβάστηκαν στην Ισπανία με το Aquarius.

Η Ισπανία δίνει παράδειγμα αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

Έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας για την υποδοχή του Aquarius και την «εφαρμογή στην πράξη» των ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών αξιών, απηύθυνε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Elhadj As Sy, χθες (17 Ιουνίου).

X