Σαλβίνι: Η Επιτροπή ενέκρινε τον ιταλικό προϋπολογισμό

[Angelo Carconi/EPA/EFE]

«Λευκός καπνός» βγήκε για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς μετά από αρκετές εβδομάδες εντάσεων και διαμάχης επήλθε συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη (18 Δεκεμβρίου).

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι.

Εντούτοις, πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ανέφερε ότι η Ρώμη είχε λάβει μόνο λεκτικές διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να επισημοποιηθεί μέχρι τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Επιτρόπων την Τετάρτη.

Νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό παρουσιάζει η Ιταλία στην ΕΕ

Νέα δέσμη προτάσεων που τροποποιούν το νόμο περί προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος βρίσκεται υπό συζήτηση στο ιταλικό κοινοβούλιο, υπέβαλε η ιταλική αντιπροσωπεία υπέβαλε στην Επιτροπή.

«Είναι απαραίτητο να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκειμένου να εξεταστεί η οριστική σύναψη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η πηγή.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός θα συζητηθεί την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε, επίσης, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η σύγκρουση με την ΕΕ ανησυχεί τους επενδυτές, πιέζοντας το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και τα τραπεζικά αποθέματα. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από το τέλος Νοεμβρίου, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για μια συμβιβαστική συμφωνία.

Μοσκοβισί: Εργάζομαι νύχτα-μέρα για να μην υπάρξουν κυρώσεις στην Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να βρει μία λύση για τα προβλήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, με στόχο να αποφευχθεί η διαδικασία κυρώσεων, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν πρέπει να εμποδίσει την υλοποίηση των δύο εμβληματικών μεταρρυθμίσεων – της εισοδηματικής στήριξης για τους μη εύπορους και τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης.

Στην προσπάθεια να εξομαλύνει τους φόβους της κρίσης του προϋπολογισμού, ο Σαλβίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πακέτο θα εγκριθεί έγκαιρα. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ακόμη και τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

X