Ρουμανία: Θέλει ένταξη το 2024 στην Ευρωζώνη

[EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

To 2024 ορίστηκε ως ημερομηνία-στόχος από το κυβερνών κόμμα της Ρουμανίας PSD, για την υιοθέτηση του ευρώ, ύστερα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου το Σάββατο.

Ο ηγέτης του PSD, Liviu Dragnea, τόνισε ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη αποτελεί υποχρεωτικό βήμα για τη Ρουμανία – μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, ωστόσο μαστίζεται, από διαφθορά.

«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά με θάρρος και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι ένα υποχρεωτικό βήμα και η μόνη ευκαιρία για τη Ρουμανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Dragnea, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «σχέδιο εθνικής αλληλεγγύης».

Η χώρα είχε θέσει, αρχικά, το 2014 ως ημερομηνία-στόχο για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος και στη συνέχεια το 2019. Ωστόσο, οι εν λόγω χρονολογίες αποδείχθηκαν μη ρεαλιστικές.

Επισημαίνεται ότι η οικονομία της Ρουμανίας παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,9% το τέταρτο τρίμηνο. Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 9,3%, επιτρέποντας τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Στο μεταξύ, ο κ. Dragnea προανήγγειλε τη σύσταση «εθνικής επιτροπής για την τεκμηρίωση του σχεδίου υιοθέτησης του ευρώ αργότερα μέσα τον Μάρτιο», ενώ οι διαβουλεύσεις σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

X