Ρουμανία: Η κυβέρνηση προωθεί χαλάρωση της νομοθεσίας για τη διαφθορά

[Daniel Kopatsch/EPA/EFE]

Στην έκδοση νομοθετικού διατάγματος που επιτρέπει στους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα διαφθοράς να αμφισβητήσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις προχώρησε η Ρουμανία την Τρίτη (22 Ιανουαρίου), με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις για την προστασία του κράτους δικαίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας, Tudorel Toader, συνέταξε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει στους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί από το 2014 με την κατηγορία της διαφθοράς να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Ρουμανία θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προσπάθειές της για το κράτος δικαίου ελέγχονται από τις Βρυξέλλες ήδη από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη νέα νομοθεσία. «Απίστευτη εξέλιξη! Ο ρουμανικός λαός αξίζει ένα κράτος δικαίου», ανέφερε σε σχετικό tweet.

Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω εξελίξεις, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η θέση της Κομισιόν δεν ήταν ουσιαστικά διαφορετική από τη θέση που εξέφρασε ο κ. Κατάινεν.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τη συζήτηση στη Ρουμανία σχετικά με το πιθανό έκτακτο διάταγμα για τις ποινικές υποθέσεις. […] Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ ήταν απολύτως σαφής στο θέμα της αμνηστίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι σημαντικό η Ρουμανία να επανέλθει στην ορθή πορεία της για τον αγώνα κατά της διαφθοράς, να εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και να αποφύγει την οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Σε συνέντευξη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η ρουμανική κυβέρνηση «δεν έχει καταλάβει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει τις χώρες της ΕΕ στο Συμβούλιο».

Την Κυριακή, ο κ. Toader υπογράμμισε ότι είχε εκδώσει έκτακτο διάταγμα που θα «επιτρέψει σε όσους καταδικάστηκαν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις». «Βρήκα αυτή τη λύση και συνέταξα το διάταγμα, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει», πρόσθεσε.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται απειλητικές για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις ανησυχίες της ΕΕ αναφορικά με τις δημοκρατικές αξίες σε ορισμένα από τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, το κόμμα της αντιπολίτευσης, Save Romania Union (USR), χαρακτήρισε το συγκεκριμένο εγχείρημα παράνομο, υποστηρίζοντας ότι θα επανέλθουν αναδρομικά ποινικές υποθέσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Εντούτοις, τα κυβερνητικά διατάγματα τίθενται άμεσα σε ισχύ και είναι πιο δύσκολο να αμφισβητηθούν.

X