Ρωσία για ΠΓΔΜ: Η χαμηλή προσέλευση καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα

[Valdrin Xhemaj/EPA/EFE]

Η χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ το καθιστά επί της ουσίας άκυρο, υποστηρίζει η Ρωσία, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Η προσέλευση του 36,8% δεν επιτρέπει την επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος και καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ προτιμούν να μποϊκοτάρουν τις αποφάσεις που τους επιβάλλουν Σκόπια και Αθήνα», αναφέρει δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί «συμμετείχαν σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία και επενέβησαν χωρίς ντροπή στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας».

«Υπάρχει μια σαφής προσπάθεια να διασφαλιστεί η συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του μακεδονικού λαού», συνεχίζει η δήλωση.

Στο μεταξύ, η Μόσχα προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο ηγέτης της σερβικής οντότητας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι την Κυριακή, πριν από τις εκλογές στη Δημοκρατία Σέρπσκα στις 7 Οκτωβρίου.

Την Τρίτη (2 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να υποδεχτεί τον σημαντικότερο σύμμαχό του στην περιοχή, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.