Ρεκόρ υψηλών αμυντικών δαπανών για τη Σλοβακία;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου, Jaroslav Naď (OĽaNO), η κυβέρνηση θέλει να «ενισχύσει τους στρατιώτες που έχουν ανάγκη από νέες τεχνολογίες». [Shutterstock/ Alexey Soloukhin]

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας σχεδιάζει τις υψηλότερες δαπάνες για την αμυντική τεχνολογία στην ιστορία της χώρας. Η κυβέρνηση ενέκρινε ήδη την αγορά 152 τεθωρακισμένων οχημάτων. Η εκτιμώμενη αξία υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ- σύμφωνα με το EURACTIV Slovakia.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου, Jaroslav Naď (OĽaNO), η κυβέρνηση θέλει να «ενισχύσει τους στρατιώτες που έχουν ανάγκη από νέες τεχνολογίες».

Οι δαπάνες αυτές οφείλονται στην κακή κατάσταση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν, αλλά και στις απαιτήσεις για έναν λειτουργικό στρατό βάσει των σχεδίων του ΝΑΤΟ. Η Σλοβακία έχει δεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Naď, τα οχήματα που θέλει να αγοράσει το υπουργείο είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού των χερσαίων δυνάμεων των Συμμάχων.

Προς το παρόν, η αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στα σχέδια. Η κυβέρνηση θέλει να επικοινωνήσει με άλλες χώρες ώστε να λάβει τις προσφορές τους μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι προσφορές μπορεί να δοθούν σε διάστημα από έξι έως εννέα μήνες. Το υπουργείο θα υποβάλει επίσης μελέτες σκοπιμότητας, ενώ θα ζητήσει από την κυβέρνηση άδεια για να διαπραγματευτεί τις συμφωνίες.