Ψήφος Δυσπιστίας από τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας;

Για την ανατροπή της κυβέρνησης απαιτούνται 234 ψήφοι. Τα τρία κόμματα που θέλουν να διώξουν τον πρωθυπουργό συγκεντρώνουν περισσότερους από 280 ψήφους. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Florin Citu από τα κόμματα PSD, USR και AUR. Οι υποστηρικτές είναι αρκετοί ώστε να μπορεί να προκληθεί διάλυση της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Για την ανατροπή της κυβέρνησης απαιτούνται 234 ψήφοι. Τα τρία κόμματα που θέλουν να διώξουν τον πρωθυπουργό συγκεντρώνουν περισσότερους από 280 ψήφους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και τα ίδια συμφέροντα.

Το PSD λέει ότι θέλει να διαλυθεί η κυβέρνηση, αλλά δεν θα φέρει στο τραπέζι πρόταση για νέο πρωθυπουργό. Αυτό που θέλουν είναι πρόωρες εκλογές.

Το USR, που σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με το PNL του Citu και το UDMR, θα ήθελε να συνεχίσει στην κυβέρνηση, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό. Αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο, καθώς το PNL μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εξέλεξε τον Citu ως νέο πρόεδρο του κόμματός του και έχει την υποστήριξή του ώστε να συνεχίσει ως πρωθυπουργός.

Το AUR θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη, πολεμώντας την κυβέρνηση και τα μέτρα της κατά της πανδημίας. Ο επικεφαλής του κόμματος κατέθεσε ακόμη και καταγγελία εναντίον του PNL, ισχυριζόμενος ότι ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τους βουλευτές του AUR για να μην ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Το PNL φαίνεται να παραδέχεται ότι τα άλλα τρία κόμματα έχουν τις απαιτούμενες ψήφους, αλλά ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να βρουν λύση στο θέμα της πολιτικής κρίσης. Επιπλέον, ο Citu απέκλεισε τη συνεργασία με το USR σε νέο συνασπισμό αφού το κεντρώο κόμμα ψήφισε κατά της κυβέρνησης.

Αλλά, καθώς το PNL χαίρει της στήριξης του Προέδρου Klaus Iohannis, το κεντροδεξιό κόμμα θα παραμείνει στην κυβέρνηση – είτε ως κόμμα κυβέρνησης συνασπισμού, είτε ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό, ωστόσο, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη υποστήριξη στο Κοινοβούλιο, και του PSD – σύμφωνα με αναλυτές.