Προβληματίζει η νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας σε τοπικές εκλογές

viktor_orban._budapest_2001_europa_pointflickr

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik απέσπασε μια βουλευτική έδρα από το κεντροδεξιό κόμμα  Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις εκλογές που διεξήχθησαν μετά τον θάνατο ενός βουλευτή στην περιφέρεια Tapolca  της δυτικής Ουγγαρίας. Πρόκειται για τη δεύτερη εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος μέσα σε διάστημα δύο μηνών και ταυτόχρονα η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα αποσπάει έδρα σε περιφέρεια, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Όρμπαν.

«Μερικές φορές η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι», έγραψε ο Βίκτορ Όρμπαν στο facebook, παραδεχόμενος την ήττα του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα ίσως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι, μετά τις νίκες του Fidesz στις βουλευτικές εκλογές, τις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές πέρυσι. Αναλυτικότερα, με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, η ουγγρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρώτος ήλθε ο υποψήφιος του Jobbik Λάγιος Ριγκ με το 35,3% των ψήφων, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος του Fidesz Ζολτάν Φένγεσι, με 34,4% και τρίτος είναι ο Σοσιαλιστής Φέρεντς Παντ με 26,3%.

Πάντως το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό, καθώς οι ψήφοι των ετεροδημοτών είναι περισσότερες από τις ψήφους της διαφοράς των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να μην γίνει γνωστό πριν από την Πέμπτη. «Καταγάγαμε μια ιστορική νίκη, θα έλεγα ακόμη ότι μια εποχή τέλειωσε σήμερα», ανέφερε ο ηγέτης του Jobbik, ο Γκάμπορ Βόνα, μιλώντας σε υποστηρικτές του, σύμφωνα με ένα βίντεο το οποίο ανήρτησε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος index.hu.

Ο Βόνα, ο οποίος έκανε πολιτική καριέρα δαιμονοποιώντας τους Ρομά, έχει αμβλύνει τη ρητορική του το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να προσελκύσει και άλλους ψηφοφόρους, πέραν των υποστηρικτών της ακροδεξιάς. Το ακροδεξιό κόμμα έχει ωφεληθεί από μια σειρά πολιτικών λαθών του Όρμπαν και από την παγιωμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τον Ούγγρο πρωθυπουργό χρησιμοποιούν τα αξιώματά τους προς όφελός τους.

Ο Ρόναλντ Λόντερ, ηγέτης του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, προειδοποίησε ότι το Γιόμπικ αμαυρώνει την εικόνα της Ουγγαρίας, μιλώντας στο περιθώριο πορείας χιλιάδων ανθρώπων στη Βουδαπέστη για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ούγγρων Εβραίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Euractiv με Reuters

*φωτό από  Europa Pont/Flickr

X