Το πρώτο ακροδεξιό κόμμα συγκροτείται στη Ρουμανία

marine_le_pen._france_2008

Ενώ τα ακροδεξιά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε ολόκληρη την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία ήταν από τις χώρες που απείχαν από την γενικότερη αυτή τάση. Ωστόσο, τώρα αυτό φαίνεται να αλλάζει.  

Σύμφωνα με το «BalkanInsight», Ρουμάνοι εθνικιστές ετοιμάζουν να εγκαινιάσουν ένα νέο κόμμα με το όνομα «Εθνική  Δύναμη», στο μοντέλο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.

«Υποστηρίζουμε την ιδέα της αύξησης της εθνικής κυριαρχίας της Ρουμανίας, καθώς και την επανεξέταση των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Laurentiu Rebega σε συνέντευξη Τύπου στη Sinaia  στη νότια Ρουμανία το Σάββατο.

Ο Rebega, ο μόνος Ρουμάνος  που συμμετέχει στην ακροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» πρόσθεσε ότι το νέο κόμμα θα προωθήσει καλύτερα τη Ρουμανία και θα διασφαλίσει ότι οι Ρουμάνοι «έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».

Το νέο κόμμα απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από την Marine Le Pen, η οποία επισκέφθηκε την Sinaia για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο των πολιτικών της δεξιάς, καλώντας τους Ρουμάνους να στηρίξουν την νέα αυτή πολιτική δύναμη.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της ρουμανικής πολιτικής σκηνής. «Οι αρχές θα πρέπει να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών των εξτρεμιστικών, αντι-ευρωπαϊκών συζητήσεων. Η Ρουμανία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένας χώρος όπου είναι ευπρόσδεκτος ο ακροδεξιός λόγος», δήλωσε η  ευρωβουλευτής Viorica Dăncilă, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, PSD.

EurActiv.gr

*φωτογραφία  [Ernest Morales/Flickr]

X