Πρωθυπουργός Σερβίας: «Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μαραθώνιο»

Φαβορί μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων για την ένταξη στην ΕΕ θεωρούνται η Σερβία και το Μαυροβούνιο, με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Ana Brnabic, να δηλώνει στη EURACTIV ότι η ένταξη αποτελεί ζήτημα αντοχής και όχι διαγωνισμό.

«Για τη Σερβία, η ένταξη στην ΕΕ είναι μαραθώνιος», ανέφερε η κ. Brnabic σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη EURACTIV. «Όταν τρέχετε σε ένα μαραθώνιο, δεν ανταγωνίζεστε κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό σας. Με αυτή την έννοια, δεν νομίζω ότι κάποια χώρα θα πρέπει να ενοχλείται από το ποιος είναι το φαβορί».

Επιπλέον, η Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που σημείωσε η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, για να ανακτήσει μακροοικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Σερβία έχει υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρύθμισης και διαχείρισης της δημόσιας οικονομίας, θεσπίζοντας, επιπροσθέτως, σημαντικούς νόμους σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, τους μισθούς και τις διοικητικές διαδικασίες.

Ακόμη, έχει αναπτύξει στρατηγικές για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εναρμονισμένες με τη νομολογία και συνεχίζει να προωθεί ένα σύστημα προσλήψεων στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων.

Με τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και την αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων κατάφερε να μειώσει τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες της.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομία της Σερβίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% φέτος.

Προσπάθειες για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το 2022

Ερωτηθείσα για το αν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία θα μπορούσαν να ενταχθούν μέχρι το 2025, η κ. Brnabic σχολίασε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για την ένταξη.

«Για μένα, το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον ίδιο τον προορισμό. Αυτό θα ήταν το μήνυμά μου για ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για ένα μαραθώνιο. Επικεντρωθείτε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, διότι έχει σημασία για τη χώρα σας», πρόσθεσε.

Εξακολουθούν να υπάρχουν βασικά ζητήματα – το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, οι σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία έκφρασης – για να ανοίξει ο δρόμος προς τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Πρωθυπουργός τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα που χρήζει επίλυσης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνησή της έχει δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, για να το αντιμετωπίσει. «Δουλεύουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια

Ερωτηθείσα για το εάν η απροθυμία της Σερβίας να αναγνωρίσει το Κόσοβο θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξή της στην ΕΕ, η Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα δεν είναι σταθερό, καθώς ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει ούτε την πρώην Σερβική επαρχία.

«Δεν ξέρω, γιατί θα ήταν διαφορετικό για τη Σερβία. Η Ισπανία λέει ότι «ακόμη κι αν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο, εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ». Δεν νομίζω ότι θα αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ», ανέφερε. Η Ισπανία ήταν ανένδοτη για το Κόσοβο, επειδή φοβόταν ότι η αναγνώριση θα μπορούσε να ενθαρρύνει μόνο την Καταλονία.

Εντός του 2017, η ΕΕ ενθάρρυνε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να δημιουργήσουν μια κοινή αγορά, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία, μετριάζοντας με τον τρόπο αυτό τις εντάσεις.

Η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συγκαταλέγονται στις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο οποιασδήποτε χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής, οι σχέσεις μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν τεταμένες, απαιτώντας λεπτούς χειρισμούς από την ΕΕ.

«Ανεξάρτητα από το ποιος ανοίγει περισσότερα μέτωπα, εργαζόμαστε μαζί», επεσήμανε η κ. Brnabic στη EURACTIV.

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς η Σερβία θα εξισορροπήσει τις καλές σχέσεις της με τη Ρωσία και τις προσδοκίες της για την ΕΕ, η Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Σερβία έχει προφανώς παραδοσιακούς στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία είναι σημαντική για τον οικονομικό τομέα της Σερβίας. Δεν θεωρώ, όμως, ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική σημασίας της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ».

X