Πρωθυπουργός Αλβανίας: Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τα Δυτικά Βαλκάνια

[Georgi Licovski/EPA]

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει τις συνομιλίες για την ένταξή τους το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη (5 Δεκεμβρίου).

Από τις έξι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια μόνο το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την ένταξη. Η ΠΓΔΜ και η Αλβανία είναι επίσημες υποψήφιες χώρες, ενώ η Βοσνία και το Κόσοβο δεν έχουν κινήσει ακόμη τις διαδικασίες.

«Στην πραγματικότητα, μοιάζει με μια βαλκανική κατάρα», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, σε συνέδριο που διοργάνωσε η Friends of Europe.

«Όταν η ΕΕ βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, εμείς ήμασταν χειρότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους εθνικούς πολέμους που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990.

«Τώρα που βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, η ΕΕ έχει προβλήματα».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η περιοχή έχει στραφεί στη συμφιλίωση και τη συνεργασία, καθοδηγούμενη από τα πρότυπα και τις απαιτήσεις της ΕΕ ως «κινητήρια δύναμη». Οι επερχόμενες προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ από χώρες σαφώς δεσμευμένες στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Κροατία, Γερμανία) ήταν ένα άλλο καλό σημάδι και παράθυρο ευκαιριών που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Τα Βαλκάνια γενικότερα, και ειδικότερα η Αλβανία, θα προχωρήσουν, αλλά αν η προοπτική (της ένταξης στην ΕΕ) εξασθενίσει ή γίνει ψευδαίσθηση, τότε τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν».

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν. Η Ρωσία μπορεί να δώσει δύναμη (ενέργεια) για το υπόλοιπο της ζωής σας, εάν σταματήσετε να παρεμβαίνετε στο κράτος δικαίου. Δεν είναι απολύτως ενοχλητικό κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Ράμα στο ακροατήριο και συνέχισε:

«Η Κίνα έχει την πολυτέλεια να σχεδιάσει τα επόμενα 100 χρόνια. Δεν θα έλεγα ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Επιπλέον, υπάρχει και το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Στην περιοχή μας, είμαστε πολυεθνικοί, πολυθρησκευτικοί».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα Βαλκανικά κράτη δεν είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και ήξεραν ότι δεν θα ενταχθούν εν μία νυκτί.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, επέκρινε τον αργό ρυθμό πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε την ανάγκη να συνεργαστεί, για να ξεπεράσει το πρόσφατο παρελθόν.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Ράμα συναντήθηκε με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες συμπίπτει με εκείνη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος ελπίζει να ξεκλειδώσει τις ενταξιακές συνομιλίες, οι οποίες μπλοκαρίστηκαν από την Ελλάδα.

X