Προσωρινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

[European Union - European Council]

Όπως σας είχε προϊδεάσει η euractiv.gr, η Σύνοδος Κορυφής δεν εξελίσσεται ευοίωνα όσον αφορά τις επιλογές προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ…

Σε προσωρινό αδιέξοδο λοιπόν φαίνεται να έχουν φτάσει οι λεπτές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που είχε αναλάβει την αποστολή να συνεννοηθεί με τους ηγέτες των χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκόρπισε και τις λιγοστές ελπίδες που υπήρχαν να βρεθεί μια συναινετική λύση σε αυτή τη σύνοδο.

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», σχολίασε με μια ανάρτησή του στο Twitter. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το μήνυμα εικονίζεται να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Τουσκ έκανε αυτήν την απαισιόδοξη δήλωση μετά τις επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες, ανέφερε το περιβάλλον του.

Η σύνοδος ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αποκάλυψε η euractiv.com: οι επικεφαλής των πολιτικών οικογενειών των Σοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμήνυσαν το πρωί στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι δεν θα τον στηρίξουν.

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων του να αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ καθώς και μέλη της ομάδας του ΕΛΚ. Ο Μακρόν, που είχε αντιταχθεί στον διορισμό του Βέμπερ, φέρεται ικανοποιημένος από αυτήν την τροπή.

Όμως η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να το θεωρήσει δεδομένο. Επανέλαβε ότι στηρίζει το σύστημα των Spitzenkandidaten που ορίζονται από την κάθε πολιτική οικογένεια για να διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τους διορισμούς σε αυτήν τη σύνοδο.

Επίσης, το ΕΛΚ αποφάσισε να παραμείνει υποψήφιός του ο Βέμπερ, όπως εξήγησαν πολλά ηγετικά μέλη του. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί», ήταν το καυστικό σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ σχολίασε ότι το ΕΛΚ παραμένει δεσμευμένο στη διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου:

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι για τη θέση με κάποιες ελπίδες επιλογής είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία για τους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew Europe.

Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το πρόσωπο που θα είναι ικανό να συγκεντρώσει αυτήν την διπλή πλειοψηφία δεν είναι ακόμη γνωστό», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ομως αναλυτές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι μία συμφωνία αρχίζει να διαμορφώνεται για την κατανομή των τεσσάρων θέσεων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρώτη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής -και αυτή η διεκδίκηση φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά- όμως πιέζεται από τις άλλες πλευρές να προτείνει κάποιον άλλον υποψήφιο πέραν του Μάνφρεντ Βέμπερ, είπαν τρεις αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, αν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, οι Σοσιαλιστές θα λάβουν το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και θα μοιρασθούν τα πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου του Κοινοβουλίου με τους Πράσινους (κάθε ένας από δυόμισι χρόνια).

Αλλά «αυτό μπορεί ακόμη να αλλάξει», προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Άλλωστε η φράση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες και σε όλα τα κέντρα αποφάσεων είναι μία: «δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Μένει να βρεθούν τα ονόματα για κάθε ένα από τα πόστα αυτά. Η συμφωνία πρέπει να τηρεί την ισότητα και τις γεωγραφικές ισορροπίες. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει δεσμευθεί να προτείνει δύο γυναίκες. Και πολλοί πιέζουν για γυναικεία εκπροσώπηση στις ανώτατες θέσεις της ΕΕ, καθώς την προηγούμενη φορά με αυτό το σκεπτικό προωθήθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Στο διαφαινόμενο αδιέξοδο μπαίνουν «σφήνα», ως εναλλακτικές και άλλες υποψηφιότητες, που προωθούνται από διάφορους συμμετέχοντες. Στο περιθώριο αυτών των φημών που κυκλοφορούν, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφιος. Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, το όνομα του οποίου ακούστηκε για την προεδρία του Συμβουλίου, δεν έκανε καμία απολύτως δήλωση. Όμως όλοι οι γνώστες των παρασκηνίων των Βρυξελλών ξέρουν ότι προετοιμάζει επί μήνες, μεθοδικά, την πιθανότητα να προταθεί ως «εναλλακτική» λύση.

Οι ηγέτες της ΕΕ διέκοψαν τις «επίσημες» συζητήσεις για την επιλογή προσώπων και συνέχισαν με άλλα θέματα. Φυσικά, στο περιθώριο οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίοζυν τις συζητήσεις και ιδίως το θέμα της επιλογής προσώπων στο επίσημο δείπνο (το οποίο περιέχει σπαράγγια και σολωμό για ορεκτικό, φιλέτο για κυρίως και γλυκο). Η νύχτα προβλέπεται μακριά καθώς ήδη στη λήξη του πρώτου μέρους τοι πρόγραμμα έχει καθυστερήσει κατά 2,5 ώρες τουλάχιστον…

Η επιλογή να μετατεθούν οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα αργότερα, χωρίς να είναι δηλοφιλής, ίσως καταστεί μονόδρομος, αν το δείπνο δεν μειώσει τις αντιστάσεις. Η εναλλακτική που υπάρχει είναι για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής – την 1η Ιουλίου, ίσως.

Παρά το ότι οι ηγέτες θα συμμετάσχουν σε συνάντηση της G20 στην Ιαπωνία 28-29 Ιουνίου, θα ήταν εφικτό να διοργανωθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ ακόμη και στις 30 Ιουνίου (που είναι Κυριακή και δεν συνηθίζεται καθόλου..) για να συζητηθεί το ζήτημα των κορυφαίων θέσεων σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση για αυτήν απόψε, δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει η euractiv.com. Ορισμένες αντιπροσωπείες επιστρέφουν πολύ νωρίς το πρωί  εκείνης της ημέρας από την Ιαπωνία, πράγμα που θα τους έδινε αρκετό χρόνο για να φτάσουν στις Βρυξέλλες.

Πάντως η απόφαση, υποστηρίζουν όλοι οι θεσμικοί παίχτες, πρέπει να ληφθεί πριν την πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίουμ στις 2 Ιουλίου, όπου πρέπει να παρουσιαστεί η πρόταση του Συμβουλίου. Ειδάλλως θα μιλάμε για πραγματικό θεσμικό αδιέξοδο…

X