Δανία: Πρώην φιλελεύθερη υπουργός ιδρύει νέο δεξιό κόμμα

Η Støjberg, άλλοτε υπουργός του κόμματος των Φιλελευθέρων, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση επειδή χώρισε παράνομα, όσο ήταν υπουργός Ένταξης, ζευγάρια αιτούντων άσυλο, των οποίων οι σύζυγοι ήταν ανήλικοι και η διαφορά ηλικίας τους δεν ήταν σημαντική σε 23 περιπτώσεις. [EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen]

Η αμφιλεγόμενη πρώην υπουργός Ενσωμάτωσης Inger Støjberg δημιούργησε το δικό της νέο πολιτικό κόμμα την Πέμπτη, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή της από το κόμμα των Φιλελευθέρων λόγω ενός σκανδάλου που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή της.

Η Støjberg, άλλοτε υπουργός του κόμματος των Φιλελευθέρων, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση επειδή χώρισε παράνομα, όσο ήταν υπουργός Ένταξης, ζευγάρια αιτούντων άσυλο, των οποίων οι σύζυγοι ήταν ανήλικοι και η διαφορά ηλικίας τους δεν ήταν σημαντική σε 23 περιπτώσεις.

Της αφαιρέθηκε η κοινοβουλευτική της θητεία στο Κοινοβούλιο της Δανίας και αποχώρησε από τους Φιλελεύθερους τον Φεβρουάριο του 2021. Τώρα, η Støjberg ίδρυσε την Πέμπτη (23 Ιουνίου) το δικό της κόμμα: τους Δανέζους Δημοκράτες.

«Η κοινή λογική των πολιτών θα είναι το επίκεντρο του νέου κόμματος. Και οι Δανέζοι Δημοκράτες δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Αντιθέτως. Εάν εκλεγούμε στο Κοινοβούλιο, θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις και διευθετήσεις», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Skive Folkeblad.

Ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη πολιτική έμφαση στη Δανία στον τομέα της υγείας, στις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, στις δυνατότητες παραγωγής στη χώρα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και στην απλή καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, κράτησε σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας Morten Messerschmidt δήλωσε στο TV2 ότι ήταν «πολύ ωραίο» το γεγονός ότι η Støjberg ανακοίνωσε ότι ιδρύει νέο κόμμα. Ωστόσο, όσα ανακοίνωσε για την πολιτική του κόμματος δεν εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.

«Αυτά είναι γνωστά θέματα. Θα έφτανα σχεδόν στο σημείο να το αποκαλέσω παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι», δήλωσε στο TV2, προσθέτοντας ότι δεν φοβάται άμεσα να χάσει μέλη του κόμματος από τους Δανούς Δημοκράτες.

«Αντιθέτως, χαίρομαι κάθε φορά που ένας πολιτικός βγαίνει μπροστά και θέλει μια αυστηρή πολιτική για τους αλλοδαπούς», είπε.

Η Støjberg και το νέο της κόμμα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τις περίπου 20.000 δηλώσεις ψηφοφόρων που απαιτούνται για να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν έως τις 4 Ιουνίου του επόμενου έτους.