Πρόεδρος της Σλοβακίας: Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία

Η πρόεδρος επαίνεσε τη συνέπεια των Σλοβάκων αξιωματούχων απέναντι στην εξωτερική πολιτική, όπως σε θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. [EPA-EFE/ JAKUB GAVLAK]

Η Σλοβακία είναι μια «πληγωμένη χώρα» που έχει μεγάλη ανάγκη από σταθερότητα και ισχυρή ηγεσίας, όπως δήλωσε η πρόεδρος Zuzana Čaputová σε ομιλία της την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι «η Σλοβακία χρειάζεται ειρήνη βασισμένη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη, μια ειρήνη που θα βασίζεται στην τεχνογνωσία και την αλληλεγγύη».

Η Čaputová μίλησε αρχικά για την πανδημία, επισημαίνοντας ότι η Σλοβακία είχε τους περισσότερους θανάτους λόγω COVID-19 στον κόσμο, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Επέκρινε, μάλιστα, την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας και τα ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των περιφερειακών διαφορών.

Η Čaputová έκανε, επίσης, λόγο για αίσθημα φόβου, διχασμού και οργής στην κοινωνία.

«Οι άνθρωποι αντέδρασαν απέναντι στην πανδημία με οργή και φόβο», όπως δήλωσε η πρόεδρος της χώρας. Πρόσθεσε ότι μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, και κυρίως εξαιτίας του ζητήματος του εμβολιασμού, επήλθαν συγκρούσεις μεταξύ οικογενειών, συναδέλφων και φίλων. Αν και, όπως είπε, μπορεί να καταλάβει τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν μπορεί να καταλάβει αυτούς που χρησιμοποιούν το θέμα του εμβολιασμού για να πυροδοτήσουν μίσος εναντίον άλλων ομάδων ανθρώπων, ή για δικό τους όφελος.

«Η ιστορία μας έδειξε ότι το μίσος δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά ότι μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, ακόμη και τον δημιουργό του. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον κόσμο, καθώς και τη θέση της Σλοβακίας σε αυτόν», είπε.

Η πρόεδρος επαίνεσε τη συνέπεια των Σλοβάκων αξιωματούχων απέναντι στην εξωτερική πολιτική, όπως σε θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη της στη Δημοκρατία της Τσεχίας μετά την αποκάλυψη ότι η Ρωσία συμμετείχε στην έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών το 2014 στο Τσεχικό χωριό Vrbetice.