Πρόεδρος ΕΚ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αναβαθμίσει τον αγώνα μας κατά της απάτης

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του αγώνα κατά της απάτης, μέσω καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαιρετίζοντας την ψηφοφορία αναφορικά με τη σύσταση της Αρχής στη Σύνοδο ολομέλειας την Πέμπτη (5 Οκτωβρίου).

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η καταπολέμηση των ποινικών αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, ασκώντας διώξεις στους παραβάτες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ εξασφαλίζοντας ότι οι παρατυπίες διερευνώνται, διώκονται και προσάγονται στη δικαιοσύνη με συστηματικό και ομοιόμορφο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτό περιμένουν οι πολίτες μας: λογοδοσία για τα χρήματα των φορολογουμένων», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία 20 κρατών μελών

Σήμερα, στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης, 20 κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας.

Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του. …

Οι βασικές νομικές αρχές που θα διέπουν τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι, μεταξύ άλλων, η συμμόρφωση προς τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναλογικότητα, η θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για τη μεταφορά και εφαρμογή του κανονισμού στα κράτη μέλη, η διαδικαστική ουδετερότητα, η νομιμότητα των ερευνών και η ταχεία διεξαγωγή τους, καθώς και η υποχρέωση των κρατών μελών να στηρίζουν τις έρευνες και τις διώξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών. Είμαστε ανοιχτοί, για να συζητήσουμε δυνατότητες παρόμοιων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι πολίτες αναμένουν ότι η Ευρώπη θα είναι εκεί όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι τρομοκράτες δεν έχουν σύνορα. Για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, συνεπώς, δεν πρέπει να έχουμε όρια στη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών», πρόσθεσε ο κ. Ταγιάνι.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης πιέζει την ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Eισαγγελικής Αρχής

H αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βέρα Γιούροβα προχωρά με το φιλόδοξο σχέδιό της για την ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής έως το 2019. Ωστόσο, τα κράτη μέλη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη μεταβίβαση του ελέγχου σε μια ευρωπαϊκή …

Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συμμετέχουν 20 κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία, Ιταλία και Αυστρία).

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΕΚ απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένταξής τους εν ευθέτω χρόνω., συμπληρώνοντας ότι: «Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της Ένωσης μας στην καταπολέμηση της απάτης».