Προαναγγελία εκτροπής και διώξεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Dimitris Tzanakopoulos [ΑΠΕ - ΜΠΕ]

Με έκπληξη η Ελληνική κοινωνία και τα media παρακολουθούν για μια ακόμη φορά την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην κυβέρνηση της χώρας) να προαναγγέλει επισήμως θεσμική εκτροπή, αντισυνταγματικές διώξεις και τιμωρία όσων αντιστέκονται στις πολιτικές τους επιθυμίες. Όταν αναλάβουν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως πιστεύουν…

Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, σε κομματική εκδήλωση.  «Να βρούμε τον τρόπο που αυτές οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν», είπε χαρακτηριστικά σε κλειστή κομματική εκδήλωση, για την οποία έχει δημοσιευτεί και το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο.Όπως ανέφερε, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις για να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του διοικητικού μηχανισμού. «Δεν κάναμε όσα θα θέλαμε να έχουμε κάνει. Επιτρέψαμε ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές και να φρενάρουν κυβερνητικές επιλογές, να βάζουν εμπόδια σε κυβερνητικές επιλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα λεγόμενα εκλήφθηκαν από δημοσιογράφους και ΜΜΕ ως απειλές κατά δημοσίων υπαλλήλων. Τις απειλές του Δημήτρη Τζανακόπουλου κατήγγειλαν δημοσίως και η κυβέρνηση και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως το στέλεχος αναφέρονταν σε μηχανισμούς παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ αναφέρθηκαν και σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αυτήν την επιχειρηματολογία. Πριν από ένα χρόνο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας και πάλι σε κομματική εκδήλωση, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όταν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση, να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», βάζοντας φωτιά – και τότε – στο πολιτικό τοπίο. Φέτος, ο προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού, βουλευτής και πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης, αφού κατηγόρησε τους αντιπάλους του ως διεφθαρμένους, συνεργάτες των Ναζιστών στην Κατοχή, προειδοποίησε με νόημα ότι η δεύτερη φορά της Αριστεράς στην εξουσία θα είναι πολύ διαφορετική. Την αρχή αυτής της επιχειρηματολογίας είχε κάνει η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα, που επηρεάζει από το παρασκήνιο πολλά στελέχη του κόμματος, με μια δήλωση πριν λίγα χρόνια : πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία.

Όλες οι αναλύσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε κλειστό κύκλο θέτουν ως βασική αιτία της ήττας τους στις εκλογές τον πόλεμο από διάφορα συστήματα εξουσίας. Και είναι λογικό, καθώς η κομμουνιστική αριστερά, από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι, πάντα απέδιδε τις ήττες της στους συσχετισμούς δυνάμεων (εσωτερικού η εξωτερικού) και ποτέ σε δικά της λάθη.

X