Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα αριστερά κόμματα

antonio_costa

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, συζήτησαν χθες (20 Οκτωβρίου) για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, επιδεινώνοντας το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας μετά τις εκλογές αυτού του μήνα.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρος της Πορτογαλίας ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλοκ, έχοντας σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Πληροφορήσαμε τον πρόεδρο ότι μετά τις επαφές που είχαμε με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ… υφίστανται οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η κεντροδεξιά δεν μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις.

Η Καταρίνα Μαρτίνς, η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ, αντηχώντας τις δηλώσεις του Κόστα, τόνισε ότι θα ήταν «χάσιμο χρόνου» να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο συνασπισμό κεντροδεξιάς-δεξιάς και σημείωσε πως αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Στόχος του Πάσους Κουέλιου ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, όμως το φλερτ των τελευταίων με την πορτογαλική αριστερά φαίνεται έντονο.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [Wikimedia]

X