“Πολυτασικό” το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μακρόν

Ο Μακρόν με το νέο Πρωθυπουργό του Φιλίπ [@EmmanuelMacron/Twitter]

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διόρισε χθες (17 Μαΐου) το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, συνδυάζοντας σοσιαλιστές, κεντρώους και δεξιούς με άλλους νέους στην πολιτική, καθώς προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο 22 υπουργών πληροί τις υποσχέσεις εκστρατείας ότι θα είναι μικρότερο από τα προηγούμενα και ότι θα εξασφαλίζει την ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων, ενώ η ευρωβουλευτής Sylvie Goulard αναλαμβάνει το υπουργείο άμυνας.
Ο Μακρόν και ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να σχηματίσουν ένα ισορροπημένο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο 39χρονος Μακρόν πρέπει να κρατήσει τους συμμάχους του ευτυχισμένους ανοίγοντας προσφέροντας περισσότερες θέσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας θέλει να δημιουργήσει μια νέα ισχυρή δύναμη στη γαλλική πολιτική – σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων – τα οποία θα τεθούν υπό δοκιμασία στις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα. Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα είναι δύσκολο να προωθήσει τα φιλόδοξα σχέδια του να χαλαρώσει τους αυστηρούς εργατικούς νόμους της Γαλλίας και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.
Η ολυμπιονίκης Laura Flessel είναι η νέα υπουργός αθλητισμού, ο περιβαλλοντολόγος Nicolas Hulot – ο οποίος στο παρελθόν είχε απορρίψει άλλες αντίστοιχες προσφορές από προηγούμενους προέδρους – αποδέχτηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ο εκδότης Francoise Nyssen το υπουργείο πολιτισμού. Τα χαρτοφυλάκια υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών αποδόθηκαν επίσης σε νεοεισερχόμενους, όλοι τους ειδικοί στον τομέα τους.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο απέρριψε τις αλλαγές ως «βιτρίνα», κατηγορώντας τον Μακρόν για «ανακύκλωση» των πολιτικών από τη mainstream αριστερά και δεξιά. Η ανακοίνωση των ονομάτων καθυστέρησε 24 ώρες την Τρίτη, ενώ η προεδρία δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την εκτενέστερη εξέταση των υποψηφίων.
Στην πολυάσχολη πρώτη του εβδομάδα, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στο Παρίσι αργά την Τετάρτη, καθώς η κορυφαία του εξωτερική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μακρόν δήλωσε ότι “βασίζεται στον Πρόεδρο Tusk και στην ηγεσία του να αναλάβει περαιτέρω το έργοτης μεταρρύθμισης (ΕΕ)”, προσθέτοντας: “Η Ευρώπη χρειάζεται την ενέργεια και τη φαντασία σας.” Ο Τουσκ ήταν μια από τις πρώτες εξέχουσες ευρωπαϊκές φωνές η οποία συνεχάρη την Μακρόν για την εκλογή του.
O Μακρόν τήρησε την παράδοση, με την επίσκεψή του τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στο πρώτο ταξίδι στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Το νέο ισχυρό ζευγάρι δεσμεύθηκε να δώσει μια νέα ώθηση, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αλλάξει τις συνθήκες εάν κριθεί αυτό απαραίτητο. Ο Μακρόν προέτρεψε για την εμβάθυνση της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη άνοδο του λαϊκισμού στην ήπειρο.

"Μεκρόν": το νέο ισχυρό δίδυμο της Ευρώπης

Ο νεοεκλεγμένος Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι το νέο ζευγάρι είναι το νέο ισχυρό δίδυμο το οποίο ηγείται της επίθεσης εναντίον των λαϊκιστών και προσπαθεί να επαναφέρει την ΕΕ στην ομαλότητα, λένε οι αναλυτές.

Επισκεπτόμενος …