Πολωνός ΥΠΕΞ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για διαπραγματεύσεις ο προϋπολογισμός

[EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK]

Ως θετική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Jacek Czaputowicz, την πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Οι περικοπές σε τομείς πολιτικής που είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς – την ΚΑΠ και την Πολιτική Συνοχής – υφίστανται σε μικρό βαθμό, ενώ υπάρχουν και νέες πηγές χρηματοδότησης για νέες δραστηριότητες», ανέφερε ο κ. Czaputowicz, προσθέτοντας ότι «η Πολωνία θα ωφεληθεί από τις αυτές κινήσεις».

Βουλγαρία: Αντίθετη στη σύνδεση ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου

Μια ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ που προτάθηκε χθες (2 Μαΐου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά στην ύπαρξη κράτους δικαίου ως αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη της χρηματοδότησης.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην πρόταση για τον προϋπολογισμό.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστρία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Peter Pellegrini, δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις «πρέπει να είναι πιο ανοικτοί» για συμβιβασμό μεταξύ των καθαρών δικαιούχων και των συνεισφερόντων στον προϋπολογισμό.

«Εάν ορισμένες χώρες λάβουν λιγότερα χρήματα στο μέλλον, ίσως θα πρέπει να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία σε αντάλλαγμα όσον αφορά το πού και πώς χρησιμοποιούν τα χρήματά τους», πρόσθεσε ο κ. Pellegrini.

Γιούνκερ: Ρεαλιστικός και δίκαιος ο προϋπολογισμός – Μεγάλος χαμένος η συνοχή

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρια αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) απορρίφθηκε άμεσα από αρκετά κράτη μέλη.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προτείνει περικοπές κυρίως στη στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τα κονδύλια για τη Συνοχή – που χρησιμοποιούνται, για να βοηθήσουν τα νεότερα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ΕΕ – προσφέροντας ταυτόχρονα νέα χρηματοδότηση για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την υψηλή τεχνολογία.

Τέλος, ο Πολωνός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «Η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα με διαβεβαίωσε ότι αυτές οι προτάσεις στον προϋπολογισμό δεν απευθύνονται σε κανένα συγκεκριμένο κράτος. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το άρθρο 7».