Πολωνία: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό του δικαστικού συστήματος

[EPA-EFE/FRED MARVAUX]

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, υπεραμύνθηκε της πρόσφατης αναθεώρησης της δικαστικής εξουσίας στη χώρα την Τετάρτη (4 Ιουλίου), παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

«Κάθε χώρα της Ένωσης έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει το δικό της νομικό σύστημα, σύμφωνα με τις δικές της παραδόσεις», τόνισε ο κ. Morawiecki στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η «ενότητα στην ποικιλομορφία» και ο «συνταγματικός πλουραλισμός» αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και όχι «κενό σύνθημα».

ΕΕ: Προσφυγή κατά της Πολωνίας για τη δικαιοσύνη

Δικαστική προσφυγή κατά της Πολωνίας κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ανασταλεί η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας, η οποία ενισχύει την επιρροή της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία.

Συζήτηση για την Πολωνία αντί για την Ευρώπη

«Η Πολωνία είναι μια περήφανη χώρα, παρακαλώ μην μας κάνετε υποδείξεις, ξέρουμε ακριβώς πώς να διαχειριστούμε τα θεσμικά μας όργανα», υπογράμμισε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Ισχυρίστηκε ότι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό του δικαστικού συστήματος.

«Οι δικαστές είναι πολύ πιο ανεξάρτητοι σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ενισχύσαμε την ανεξαρτησία τους, ενισχύσαμε την αμεροληψία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε θεσπίσει κανόνες για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δικαστών.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή κατηγορεί τη Βαρσοβία για το γεγονός ότι περιορίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών. Επιπροσθέτως, έχει ήδη ξεκινήσει η ενεργοποίηση της διαδικασίας βάσει του άρθρου 7 ΣΕΕ κατά της Πολωνίας, προκειμένου να προσδιοριστεί η κατάσταση που αφορά το κράτος δικαίου.

Υπεράσπιση του κράτους δικαίου από την ΕΕ ζητά η Πολωνία

Τρεις πρώην πρόεδροι της Πολωνίας, καθώς και πληθώρα υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων ζήτησαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να υπερασπισθούν το κράτος δικαίου στην χώρα τους, που απειλείται από την πολιτική των υπερσυντηρητικών που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη «βιώνει δημοκρατική αφύπνιση, πράγμα που αποδεικνύει ότι πρέπει να αναβιώσει το κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την μεγάλη επιτυχία της μεταπολεμικής ολοκλήρωσης». Σύμφωνα με τον κ. Morawiecki, ένας από τους λόγους για την κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ είναι ότι «οι άνθρωποι έχουν το γονίδιο της ελευθερίας και θέλουν να αποφασίζουν μόνοι τους για τη ζωή τους».

Επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για μια «Κοινωνία των Εθνών 2.0», που θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ψηφιακής βιομηχανικής επανάστασης, των ευρωπαϊκών θεμάτων ασφάλειας και της μεγαλύτερης εμπλοκής των πολιτών.

Επιπλέον, ο ηγέτης του S&D, Udo Bullmann, τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα σώμα και «χρειαζόμαστε και τα δύο μέρη – ανατολικά και δυτικά».

«Περιμένουμε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που έθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τον οποίο στηρίζουμε πλήρως», ανέφερε ο κ. Bullmann.

Δριμεία κριτική στις ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης άσκησε και ο ηγέτης της ALDE, Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος ως «νόμιμο στόχο». Ωστόσο, αναφερόμενος στα ευρήματα της Επιτροπής της Βενετίας, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης «παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τα θεσμικά όργανα της Σοβιετικής Ένωσης».

Στο μεταξύ, ο Ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ryszard Legutko, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους ομολόγους του για το γεγονός ότι είναι «απερίφραστα προβλέψιμοι».

«Προφανώς κανένας δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης και μάλλον θα επικεντρωθούμε στην Πολωνία».