Πολωνία: Αλλαγές στη δικαιοσύνη προτείνει το PiS

[European Commission]

Σημαντικές αλλαγές στους αμφισβητούμενους νόμους που διέπουν το πολωνικό δικαστικό σύστημα πρότειναν τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος PiS της Πολωνίας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι αλλαγές θα καταπραΰνουν τις διαφορές ή αν πρόκειται για  κινήσεις άνευ περιεχομένου. Η EURACTIV Πολωνίας μεταδίδει.

Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο διορισμού και παύσης των δικαστών. Επί του παρόντος, ο υπουργός Δικαιοσύνης λαμβάνει τις αποφάσεις μονομερώς, αλλά οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα σήμαιναν ότι οι αποφάσεις θα έπρεπε να περάσουν από το εκάστοτε αρμόδιο δικαστήριο.

Εάν το σώμα αυτό διαφωνήσει τότε ο υπουργός θα μπορεί να προσφύγει στο εθνικό δικαστήριο. Βεβαίως, το όργανο αυτό έχει ήδη διοριστεί από το PiS.

Πολωνός ΥΠΕΞ: Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις δεν παραβιάζουν το κράτος δικαίου

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Γιάσεκ Τσαπούτοβιτς, περιέγραψε τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της χώρας για το 2018, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και επικρίνοντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη χρήση «διπλών προτύπων».

Επιπλέον, ο υπουργός θα χάσει την εξουσία να παρατείνει τη θητεία ενός δικαστή, όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης (65 ετών).

Το PiS ανακοίνωσε, επίσης, την αποκατάσταση της ίσης ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στον τομέα της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απορρέει από τους νόμους που εγκρίθηκαν πέρυσι, αλλά θα επέτρεπε στην Επιτροπή να αποσύρει την καταγγελία από το Δικαστήριο (η ηλικιακή ποικιλομορφία αποτελεί βασικό στοιχείο της καταγγελίας, καθώς παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για την ισότητα των φύλων) .

Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ανακοίνωσε τη δημοσίευση τριών αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχαν αμφισβητηθεί προηγουμένως (με την ένδειξη, ωστόσο, ότι εκδόθηκαν λανθασμένα).

«Για να τερματίσουμε τη διαμάχη, τις αδικαιολόγητες κατηγορίες ότι οι αποφάσεις δεν δημοσιεύονται, καταλήξαμε σε αυτή την τροπολογία. Ακόμη περισσότερο, επειδή αυτό ήταν και η προσδοκία της Επιτροπής και τμημάτων των πολιτών», δήλωσε Πολωνός αξιωματούχος.

Παρόλο που δεν είναι ακόμη γνωστό ποιοι κανονισμοί θα συμπεριληφθούν τελικά στις νέες τροποποιήσεις του PiS, η αντιπολίτευση και οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι οι δικαστές κοινών δικαστηρίων έχουν ήδη απορριφθεί (σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το PiS κατάφερε να αλλάξει 40 δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο και σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Ziobro άλλαξε 76 προέδρους και 73 αντιπροέδρους στα κοινά δικαστήρια τον περασμένο Αύγουστο).

«Μπορούμε να πούμε ότι στο θέμα των διορισμών του προέδρου του Δικαστηρίου επαναφέρουμε την κατάσταση πριν από τη μεταρρύθμιση του υπουργού Ziobro», παραδέχτηκε ο αξιωματούχος. Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι «ζητήθηκε η γνώμη της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα» και πρόσθεσε ότι ολόκληρη η τροπολογία πρέπει να θεωρηθεί ως μια κίνηση προς τις Βρυξέλλες, διότι αντιμετωπίζει ορισμένες από τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Επιτροπή.

Γιούνκερ: Να δούμε τις προειδοποιήσεις της Πολωνίας για το άρθρο 7

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, για το γεγονός ότι οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια της ΕΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει «λαϊκιστική» αντίδραση στη χώρα με αφορμή τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

«Αναμένουμε μια διεξοδική και σοβαρή ανάλυση του εγγράφου …

Εντούτοις, οι επικριτές τονίζουν ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας των δικαστών από την εκτελεστική εξουσία παραμένει αμετάβλητο, με τις νέες προτάσεις του PiS να χαρακτηρίζονται ως κινήσεις άνευ περιεχομένου.

Στο μεταξύ, τα μέλη του PiS επιμένουν ότι οι αλλαγές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της δικαστικής εξουσίας, της αντιπολίτευσης και της Επιτροπής.

«Μπορούμε να αλλάξουμε μερικά στοιχεία, διότι προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μεταρρύθμιση που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, δεν εξαλείφουν το θεσμό αυτής της μεταρρύθμισης και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda.

Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υποστήριξε ότι η Λευκή Βίβλος που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες είχε θετικό αποτέλεσμα.

«Ετοιμάσαμε μια Λευκή Βίβλο, η οποία έχει γίνει κατανοητή από πολλά κράτη μέλη», υπογράμμισε μετά τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, το έγγραφο περιέχει μόνο επεξήγηση των προθέσεων των πολωνικών αρχών και τον υπολογισμό των οφελών από τις αλλαγές που εισήχθησαν στο δικαστικό σώμα.

X