Πολιτική αστάθεια δείχνουν οι εκλογές στην Ιρλανδία

Kenny

Στις κάλπες προσέρχονται  σήμερα οι Ιρλανδοί  για να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές  που διεξάγονται μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και ουσιαστικά θα κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού του Έντα Κένι. Ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι καλά για τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, με τις δημοσκοπήσεις να τον  αναδεικνύουν μεν νικητή, χωρίς ωστόσο να του δίνουν την πολυπόθητη  αυτοδυναμία και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στη χώρα είναι ορατό

Παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία είναι η πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη στην ΕΕ  υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια μετά από χρόνια λιτότητας.  Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η  ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης και η εισαγωγή τελών που επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό έως 500 ευρώ ετησίως. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Δουβλίνο κατά του μέτρου αυτού, καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης. Η διογκούμενη δυσαρέσκεια έχει τον αντίκτυπό της και στον κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από το δεξιό Fine Gael και το Εργατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει από 33 ως 37% των προθέσεων ψήφου, ενώ χρειάζεται  41 ως 42% σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν  για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, επιδιώκοντας την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών ή μικρών κομμάτων. Τρίτη δύναμη εμφανίζεται το Fianna Fáil με 21% και τέταρτη το Sinn Féin με 17%. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν  ένας τρόπος για να αρθεί το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο θα ήταν μια  άνευ προηγουμένου συμμαχία ανάμεσα στο Fine Gael και στο Fianna Fáil.  Πάντως τα δύο κόμματα, δεν μοιάζουν προς το παρόν πρόθυμα να συνεργαστούν.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Έντα Κένι προέβαλλε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία. Η κυβέρνηση στην Πορτογαλία  χρειάσθηκε ολόκληρες εβδομάδες για να συσταθεί, ενώ η Ισπανία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση, δύο μήνες μετά από τις εκλογές.

Στο επίκεντρο η ανεργία

Το Fine Gael του Έντα Κένι  έχει υποσχεθεί την δημιουργία 200.00 επί πλέον θέσεων εργασίας έως το 2020, αλλά και να  επενδύσει 42 δις ευρώ σε έργα υποδομής προκειμένου να μειώσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 7%. Επίσης έχει δεσμευθεί να διορίσει περισσότερους από 10.180 ιατρούς, νοσοκόμες, δασκάλους αλλά και δημοσίους υπαλλήλους. Οι κυβερνητικοί του εταίροι, Εργατικοί, που έχουν δει τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται δραματικά, έχουν ταχθεί υπέρ της αυξήσεως του κατώτατου μισθού στα 11,30 ευρώ την ώρα και τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Το Fianna Fáil έχει δεσμευθεί και αυτό για την προώθηση της απασχόλησης, καθώς και τη μείωση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών. Έμφαση δίνει και την παροχή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις.

Το Sinn Féin έχει υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον φόρο στο νερό όπως και στην περιουσία και θα αυξήσει τις δαπάνες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στα 3,3 δις ευρώ.  Ο ηγέτης του, Τζέρι Άνταμς  κάλεσε τους Ιρλανδούς να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του δικομματισμού του Fine Gael και του Fianna Fail  και τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.

Μύρνα Νικολαϊδου-EurActiv.gr

*Φωτογραφία [EPP/Flickr]

X