«Πλώρη» για ένταξη στην ΕΕ βάζει ο Ζάεφ

[Florian Wieser/EPA/EFE]

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί να δώσει άμεσα στους Ευρωπαίους περαιτέρω αποδείξεις μεταρρύθμισης, προκειμένου να τους πείσει να έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

«Τον Ιούνιο, ευελπιστούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθησή του για το γεγονός ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες και σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο απ’ ό,τι ορισμένα πρόσωπα εντός των κρατών μελών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ συνομίλησε με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο να οριστεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Αυτό εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί. Εντούτοις, διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Καγκελάριος Κουρτς.

X