Πιθανή η καθυστέρηση του Brexit λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

[Business Insider]

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ ίσως χρειαστεί να μετατεθεί πέρα από την 29η Μαρτίου, ακόμα και αν η πρωθυπουργός Μέι πετύχει νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Σε μία σπάνια παραδοχή κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, ο κ. Χαντ είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο πρόσθετος χρόνος ίσως είναι αναγκαίος ώστε να περάσει από το κοινοβούλιο η νομοθεσία που συνοδεύει το Brexit.

«Εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία. Νομίζω ότι είναι αλήθεια πως αν καταλήξουμε να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις ημέρες πριν από την 29η Μαρτίου, τότε ίσως χρειαστούμε κάποιον πρόσθετο χρόνο να περάσουμε κρίσιμους νόμους. Αλλά αν καταφέρουμε να σημειώσουμε πρόοδο νωρίτερα από τότε, τότε ίσως αυτός ο πρόσθετος χρόνος να μην είναι απαραίτητος», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χαντ υποβάθμισε επίσης την προοπτική επίτευξης τροποποιημένης συμφωνίας με την ΕΕ πριν από τη 13η Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που έχει θέσει ως διορία η Τερέζα Μέι.

«(Οι ουσιώδεις συζητήσεις με την ΕΕ) δεν πρόκειται να γίνουν τις επόμενες λίγες ημέρες. Πρέπει να συγκροτήσουμε τις προτάσεις μας, πρέπει να τις εξελίξουμε, πρέπει να τις εξετάσουμε λεπτομερώς με τους εταίρους μας στην ΕΕ», ήταν το σχόλιό του.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μέι έχει πει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι αν δεν επιστρέψει με νέα συμφωνία από τις Βρυξέλλες έως τις 13 Φεβρουαρίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν εκ νέου την ευκαιρία την επομένη, στις 14 Φεβρουαρίου, να ψηφίσουν επί τροπολογιών για το τι δέον γενέσθαι.

X