«Πύρρειος» νίκη για τον Φίτσο στη Σλοβακία- Είσοδος στη Βουλή της ακροδεξιάς

robert_fico_campaign_speaking

Πρώτο στις εκλογές του Σαββάτου αναδείχθηκε το κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αν και αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 28,3% των ψήφων, θα δυσκολευθεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς θα χρειασθεί δύο ή τρεις κυβερνητικούς εταίρους, με τους αναλυτές να ομιλούν για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Στην δεύτερη θέση μετά το Smer-SD (49 έδρες),  ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του SaS με 21 έδρες και στην τρίτη οι συντηρητικοί του OLANO-NOVA που εξασφαλίζουν 19 έδρες. Οι εθνικιστές του SNS, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό την περίοδο 2006-2010, κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 15 έδρες.

Ο Φίτσο, επί κεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε βασίσει την προεκλογική εκστρατεία του στην αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ έχει υπάρξει σφοδρός επικριτής της Ελλάδος. Πριν λίγες ημέρες, έχει δηλώσει ότι η Ελλάς  θα γίνει ένα μεγάλο hotspot και ότι θα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Σημειωτέον ότι η Σλοβακία αναλαμβάνει την  εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο, γεγονός που έχει ήδη ανησυχήσει τις Βρυξέλλες λόγω της στάσης της στο προσφυγικό.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά εισήλθε στο κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα LSNS  («Η Σλοβακία μας»), εξασφαλίζοντας 14 έδρες. Ο ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος Μάριαν Κοτλέμπα έχει μηνυθεί για τον ρατσισμό και ακροδεξιές του απόψεις, χωρίς ωστόσο να καταδικαστεί. Η ευρωβουλευτής Μόνικα Φλάσκοβα Μπένοβα χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «μεγάλη ντροπή» για τη Σλοβακία. «Θα είναι μεγάλο δυστύχημα να έχουμε φασίστες στη Βουλή ενόσω η Σλοβακική Δημοκρατία θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε.

Πάντως, οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων της Σλοβακίας επέρριψαν ευθύνες στον Φίτσο, ότι με την αντιμουσουλμανική του ρητορική ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή.  Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε πάρει αυτολεξεί από το LSNS τη φράση «δικτατορία των Βρυξελλών», για να απορρίψει την ιδέα της ποσόστωσης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

 EurActiv.gr με πρακτορεία

 

X