Πιλότος-εμπειρογνώμονας των ΜΜΕ ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουγγαρίας

Ο Γκιόργκι Πέτε, πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος, ο οποίος εργαζόταν ως πιλότος για χρόνια, βρέθηκε ανάμεσα στους ύποπτους στόχους. [Shutterstock / mundissima]

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ο αριθμός τηλεφώνου ενός πρώην δημοσιογράφου της τηλεόρασης εμφανίζεται στη βάση δεδομένων που διέρρευσε, με περισσότερους από 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς επιλεγμένους από τους πελάτες του ισραηλινού ομίλου NSO, μεταξύ των οποίων και η ουγγρική κυβέρνηση, για παρακολούθηση από το σύστημα Pegasus, ανέφερε η Telex μέσω της Direkt36. 

Αφού πληροφορήθηκε για τα ερευνητικά ρεπορτάζ που περιγράφουν λεπτομερώς τις μαζικές παρακολουθήσεις, τα οποία δημοσιεύτηκαν το καλοκαίρι του 2021, ο Ντζιόρτζι Πέτου, πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος, ο οποίος εργάζεται εδώ και χρόνια ως πιλότος, βρήκε τον αριθμό του μεταξύ εκείνων που πιθανολογείται ότι έχουν στοχοποιηθεί. 

Ο βουλευτής του Fidesz Λάγιος Κόσα παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η Ουγγαρία είχε αγοράσει κατασκοπευτικό λογισμικό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέργκελι Γκούλιας, δήλωσε ότι μεταξύ των δημοσιευμένων αναφορών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παρακολούθηση μέσω του Pegasus «υπάρχουν ορισμένες που περιέχουν κάποια αλήθεια».

Ο Πέτου είναι γνωστός στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ως ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροναυτικής, αλλά επίσης και για δημοσιεύματα σχετικά με τη διαφθορά που περιβάλλει την ελίτ της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του συμμάχου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και δισεκατομμυριούχου Λουρίνς Μέζαρος.

Ο πρώην δημοσιογράφος-πιλότος ισχυρίστηκε επίσης ότι το 2015 συναντήθηκε προσωπικά με το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (TEK), τις ειδικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες του ζήτησαν να μη δίνει πληροφορίες σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ιδιωτικές πτήσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. 

Το 2018, ένα όχημα που έμοιαζε με αυτοκίνητο παρακολούθησης, στάθμευσε μπροστά στη μόνιμη κατοικία του, σύμφωνα με τον Πέτου.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη στοχοποίηση του Πέτου μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com με Telex)