Ποιοι είναι οι πρωταθλητές των Συνόδων Κορυφής

Infographic-EUCO-champions-1

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σήμερα (7 Μαρτίου) θα είναι η 101η για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεύτερη έρχεται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με 66 Συνόδους Κορυφής  και τρίτος  Ντόναλντ Τουσκ, με 57 σχετικές παρουσίες ως πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε απόσταση αναπνοής, ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, με 56, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην 24η θέση με 10 Συνόδους Κορυφής.

Οι πρώτες επτά συναντήσεις κορυφής έγιναν μεταξύ 1961 και 1974, αλλά αυτό ήταν πριν από την επίσημη ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 1975. Κάποια ωστόσο θεωρούν ότι  αυτές οι άτυπες επτά είναι οι πρώτες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνήθως διεξάγονταν τρεις σύνοδοι κορυφής ετησίως, (άνοιξη, καλοκαίρι και το χειμώνα), από το 1975 έως το 2009, στις χώρες που ασκούσαν την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου. Έκτακτες Σύνοδοι γίνονταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Από το 2010, όλες οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Η συχνότητα των Συνόδων Κορυφής αυξήθηκε κατά την κρίση της ευρωζώνης και την κρίση των προσφύγων (11 συνόδους το 2011, 9 το 2014, 10 το 2015).

Infographic-EUCO-champions-1

Η ραγδαία αύξηση των Συνόδων, όμως, δεν είναι πάντα η συνταγή για την επιτυχία. Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης κρίσης των προσφύγων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσάπτει συχνά στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων ότι  δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που έχουν οι ίδιοι εγκρίνει.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ΕΕ φιλοξενεί μια Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία. Η πρώτη διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο. Η σημερινή σύνοδος είναι η 174η από το 1961.

Georgi Gotev– EurActiv.com

 

X