Ποια κράτη μπορούν να εξαιρεθούν από το σχέδιο για την κατανομή των μεταναστών

jean-claude_juncker_2

Την κατανομή 20.000 προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει ποσοστώσεων προτείνει η Κομισιόν, δίνοντας ωστόσο στην Βρετανία, την Ιρλανδία και την Δανία τη δυνατότητα να εξαιρεθούν. Σοκαρισμένη από τις τραγωδίες στη Μεσόγειο, η ΕΕ προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ένα δικαιότερο τρόπο για την επανεγκατάσταση των αιτούντων ασύλου.

Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα ζητούν  βοήθεια για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών, ωστόσο ορισμένα μέλη της ΕΕ αντιτίθενται. «Καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των τεράστιων μεταναστευτικών πιέσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο λογαριασμό του στο Twitter, μετά τις προτάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο ενός συστήματος ποσοστώσεων με βάση το μέγεθος της χώρας, το ΑΕΠ, τον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την ανεργία, η Γερμανία θα δέχεται τους περισσότερους μετανάστες. Θα ακολουθεί η Γαλλία και η Ιταλία, σε περίπτωση που τελικά εξαιρεθεί η Βρετανία. Λίγη ώρα πριν παρουσιασθεί το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επέκρινε την προσέγγιση της ΕΕ, λέγοντας ότι με το να μην στέλνει τους οικονομικούς μετανάστες πίσω στην χώρα τους,  είναι σαν να τους ενθαρρύνει να έρθουν. Αλλά  ο Γιούνκερ αντέτεινε, σε ένα βίντεο που συνόδευσε την πρόταση της Επιτροπής, ότι η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες, καθώς το εργατικό δυναμικό της θα συρρικνωθεί έως το 2060 και ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη.

Σημειωτέον ότι Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία έχουν απαλλαγές σε θέματα που αφορούν το άσυλο, τη μετανάστευση, τις θεωρήσεις και τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα με βάση πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ. Σε περίπτωση που μόνο 25 χώρες εκ των 28 συμμετάσχουν εν τέλει στο σχέδιο της Κομισιόν για τη μετανάστευση,  η Γερμανία θα λάβει 18,42% των προσφύγων, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 14,17% και την  Ιταλία με 11,84%. Η Ισπανία θα λάβει κάτι λιγότερο από το 10%. Η Σουηδία, η οποία μετά τη Γερμανία έλαβε τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη το 2014, θα δεχθεί περίπου το 3%. Η επίσημη πρόταση της Επιτροπής για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του μηνός.

Euractiv

φωτό από  Euranet Plus/Flickr