Περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος ζητά το ΕΚ

[Eduardo Woo/Flickr]

Την ανάγκη καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 τόνισαν μέλη των πολιτικών ομάδων στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Πρέπει να καταστήσουμε περισσότερο αποτελεσματική την ικανότητα αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος και για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο κρατών μελών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών με παρόμοιες ιδέες», υπογράμμισε ο Εσθονός Ευρωβουλευτής της ALDEUrmas Paet. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, μεγαλύτερης λογοδοσίας και κατανόησης του διεθνούς δικαίου για την πάταξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Μαλτέζα Ευρωβουλευτής του S&D, Marlene Mizzi, σύμφωνα με την οποία: «Οι τοπικές αρχές πρέπει να ενημερώνονται για όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον αγώνα κατά του κυβερνοεγκλήματος, προκειμένου να είναι σε θέση να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρών επιθέσεων».

Σε σχετική παρέμβασή της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, επεσήμανε τη δυσκολία καταπολέμησης των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και την αύξηση της έντασης, πολυπλοκότητας και του μεγέθους τους.

«Περίπου το 80% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Χαρακτηριστικά, μόλις τον περασμένο Μάιο, η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση «WannaCry» επηρέασε χιλιάδες δίκτυα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, νοσοκομεία και σιδηροδρομικές γραμμές σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε η Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι «Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί υψηλή ειδίκευση, συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση, καλύτερο συντονισμό, συνεργασία με τρίτες χώρες και νομική ασφάλεια», με γνώμονα πάντα την προάσπιση των Ευρωπαίων πολιτών.

Αναφερόμενος στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, διευκρίνισε ότι: «Ιδιαίτερη μορφή κυβερνοεγκλήματος είναι η διαδικτυακή παρέμβαση στο πλαίσιο προεκλογικής περιόδου σε διάφορα κράτη μέλη. Έτσι, δημιουργούνται «fake profiles» στο Facebook, προκειμένου να διενεργούνται κυβερνοεπιθέσεις με καθαρά πολιτικούς σκοπούς και στόχους».

Τέλος, η Βελγίδα Ευρωβουλευτής της ομάδας ECR, Helga Stevens, σημείωσε ότι η άμεση αντιμετώπιση της κυβερνοεπίθεσης δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω ενός καλύτερου νομικού πλαισίου. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Οι πολίτες πρέπει να αναφέρουν την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, του «ψαρέματος» ή του hacking».

Αντιδράσεις για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από το Facebook

Στο μεταξύ, οι Ευρωβουλευτές του S&D ζήτησαν εξηγήσεις από εκπροσώπους της Cambridge Analytica και του Facebook αναφορικά με την μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα.

«Το Facebook δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί, για να χειραγωγεί τους ψηφοφόρους με στόχο τα πολιτικά οφέλη στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών. Οι ισχυρισμοί περί ψυχολογικού profiling των χρηστών είναι άκρως ανησυχητικοί, καθώς μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία», τόνισε ο αντιπρόεδρος του S&D για τις ψηφιακές υποθέσεις, Josef Weidenholzer.

«Αντί να προωθούν την ελεύθερη, δημοκρατική και πλουραλιστική συζήτηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται καταχρηστικά, για να δημιουργήσουν προκαταλήψεις και μισαλλοδοξία σε όσους ενστερνίζονται διαφορετικές απόψεις. Στο πλαίσιο των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, χρειαζόμαστε επειγόντως τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης για το ρόλο που διαδραματίζουν οι πλατφόρμες στον πολιτικό διάλογο», κατέληξε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, σχολίασε μέσω Twitter: «Οι ισχυρισμοί περί κακής χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου των πολιτών μας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διερευνήσει πλήρως το ζήτημα, καλώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες να το λάβουν υπόψη».

X