Περιορισμός των μετακινήσεων στη Σλοβενία κατά τη Σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων

Ο νόμος επιτρέπει τέτοιους περιορισμούς σε περιπτώσεις που υπάρχει το ενδεχόμενο για παραβίαση του δημοσίου δικαίου και τάξης, όπως ανέφερε η κυβέρνηση. [EPA-EFE / TOMI LOMBAR]

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε να επιβάλει τον περιορισμό των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα και σε συγκεκριμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να αποφευχθούν διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη διεξαγωγή της Συνόδου.

Η απόφαση που επιτρέπει στην αστυνομία να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις ή να επιβάλλει σε άτομα να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές είναι σύμφωνη με διάταξη που επικαλούνται για πρώτη φορά – σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο νόμος επιτρέπει τέτοιους περιορισμούς σε περιπτώσεις που υπάρχει το ενδεχόμενο για παραβίαση του δημοσίου δικαίου και τάξης, όπως ανέφερε η κυβέρνηση.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από ανακοίνωση για νέα διαμαρτυρία ενάντια στο πιστοποιητικό της COVID-19. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τις λειτουργίες της συνόδου κορυφής, κλείνοντας τους δρόμους.

Ο Zoran Stevanović, αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Resni.ca («Αλήθεια») και αυτός που άτυπα υποκινεί τις διαμαρτυρίες ενάντια στο πιστοποιητικό COVID-19, ανακοίνωσε ότι μπορεί να κλείσουν οι δρόμοι εξαιτίας των διαμαρτυριών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διαδηλώσεις που ηγούνταν ο ίδιος με περίπου 10.000 αρνητές της COVID-19, αντιεμβολιαστές, αρνητές της μάσκας και με άτομα κατά του πιστοποιητικού της COVID-19, προκάλεσαν μεγάλες αναταραχές στη Λιουμπλιάνα.

Ο Miroslav Žaberl, καθηγητής στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης και Ασφάλειας στη Λιουμπλιάνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει το ενδεχόμενο μεγάλης αναταραχής για να επικαλεστεί το άρθρο. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλλει την τάξη χωρίς αυτό το μέτρο.