Πέρασε την πρώτη μεγάλη δοκιμασία ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός

antonio_costa

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε χθες το βράδυ σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Έτσι, η συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, η οποία εξεδίωξε την δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, πέρασε την πρώτη της δοκιμασία στο κρίσιμο δημοσιονομικό μέτωπο.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας είχε προκαλέσει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής της Λισαβόνας, κάτι που οδήγησε σε σειρά αναθεωρήσεων.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας», διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Πορτογαλίας (αλλά) και τις πολιτικές συμφωνίες» στις οποίες είχε καταλήξει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα κόμματα της αριστεράς, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία

Η δεξιά αντιπολίτευση ψήφισε κατά του προϋπολογισμού, κρίνοντας, διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ότι «καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικές κρίσεις». Η τελική εκδοχή του προϋπολογισμού, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του οποίου καθυστέρησε λόγω των βουλευτικών εκλογών, θα υποβληθεί στη Βουλή την 16η Μαρτίου.

Ερωτηθείς από έναν κομμουνιστή βουλευτή σχετικά με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του μεγάλου χρέους του πορτογαλικού δημοσίου (128,9% του ΑΕΠ), ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο εάν το ζήτημα αυτό τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία γι’ αυτό».

Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιου Κόστα επιδιώκει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων, ακυρώνοντας ορισμένες από τις περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς και μειώνοντας τους επιπλέον φόρους μισθωτών υπηρεσιών που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο τελικά υπό την πίεση των Βρυξελλών, η Λισαβόνα αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα, στο 2,2% (από 2,6% αρχικά) φέτος, από 4,3% το 2015, ενώ προώθησε επίσης μια σειρά αυξήσεων των έμμεσων φόρων, κυρίως στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.

EurActiv.gr με ΑΜΠΕΜΠΕ

*Φωτογραφία Αντόνιου Κόστα   [Wikimedia]

X