Πέρασε ο νέος νόμος για την καταγραφή και επιτήρηση των ΜΚΟ από το κράτος, με αιτιολογία την προσφυγική κρίση

Στις φλόγες το κέντρο υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Νέος νόμος που προβλέπει ειδικό μητρώο για όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), τους υπαλλήλους και τους εταίρους τους, ψηφίστηκε χθες (4 Φεβρουαρίου), μετά από express διαδικασία στη Βουλή.

Υποτίθεται ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ρυθμίσει και να ελέγξει ποιος συμμετέχει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και τον ρόλο που ο καθένας διαδραματίζει.

Το νομοσχέδιο ήρθε αμέσως μετά την εμφάνιση νέων ταραχών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόσο από πολίτες όσο και από πρόσφυγες, λόγω του αυξημένου αριθμού των μεταναστευτικών ροών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής παράνομα δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης των μεταναστών με τη συμμετοχή ΜΚΟ, δικηγόρων και γιατρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο νέος νόμος θα βοηθήσει «τον έλεγχο των δραστηριοτήτων εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα».

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το μητρώο θα περιλαμβάνει «μέλη, προσωπικό και εταίρους των οργανώσεων, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ευθύνη, καθώς πολλές ΜΚΟ βοήθησαν αποφασιστικά» στη διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης, «αλλά άλλες λειτούργησαν με ελαττωματικό και παρασιτικό τρόπο».

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης ότι το μητρώο θα εποπτεύεται από ειδικό γραμματέα.

Ο νόμος υποτίθεται ότι αφορά τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την κοινωνική ένταξη, αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο θα επηρεάσει όλες τις ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η προηγούμενη νομοθεσία της τότε αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και το 2018 προέβλεπε επίσης ένα τέτοιο μητρώο τόσο για ελληνικές όσο και για ξένες ΜΚΟ, αλλά δεν περιλάμβανε ρυθμίσεις και υποχρεώσεις για εγγραφή και πιστοποίηση υπαλλήλων, μελών ή οποιουδήποτε φυσικού προσώπου.

Ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλέστηκε πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού που ισχυρίστηκαν ότι «οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ θα πρέπει να εγγράψουν τα μέλη, το προσωπικό και τους εταίρους εντός τριών μηνών».

X