Παραιτήσεις βουλευτών ζητάει ο Φίλης-Σε εξέγερση καλεί η Αριστερή Πλατφόρμα

greece_parliament

Να παραιτηθούν από βουλευτές κάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, όλους όσους διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία του Σαββάτου στη Βουλή. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε για τους υπουργούς που διαφοροποιήθηκαν πως, το πιο σωστό θα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά αφού διαφωνούσαν και στη συνέχεια να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους.

Επίσης, άφησε σοβαρές αιχμές για την στάση της προέδρου της Βουλής και την καθυστέρηση της διαδικασίας. Ο κ. Φίλης αναγνώρισε ότι η κα Κωνσταντοπούλου έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει την άποψη της, αλλά όπως είπε τον έχει ενοχλήσει η «συμπόρευσή» της σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε εξωφρενικές τις απαιτήσεις κάποιων εταίρων για αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, δήθεν για να ισχυροποιήσει την αξιοπιστία της, κάτι που ισοδυναμεί, όπως είπε, με πραξικόπημα.

Σκουρλέτης: Εκλογές έως τα τέλη του 2015

Ζήτημα δεδηλωμένης έθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στον απόηχο της ψηφοφορίας. «Τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας (…) πρέπει να γίνουν εκλογές ως τα τέλη του 2015» επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός έκανε λόγο στην ΕΡΤ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή στήριξη από την αντιπολίτευση για την εφαρμογή της διαφαινόμενης συμφωνίας.

«Η Ευρώπη μας τιμωρεί… Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τη συμφωνία να φαίνεται καλύτερη, το λέμε καθαρά: δεν μας αντιπροσωπεύει αυτή τη συμφωνία… Δεν μπορώ να κατηγορήσω εύκολα κανέναν που δεν μπορεί να πει ναι σε αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε. Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε όλους όσοι ψήφισαν «Όχι» κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής να παραιτηθούν.

Αριστερή Πλατφόρμα: Ταπεινωτική η συμφωνία

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, χαρακτηρίζοντας «ταπεινωτική για τον ελληνικό λαό», τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καλώντας τον σε «ένα Όχι μέχρι τέλους».

Σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο αναφέρεται πως «μετά από 17 ώρες ‘διαπραγματεύσεων’ οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία. Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!».

«Τούτες τις ώρες έγινε φανερό με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μέσα στην λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης πολιτικής με αντιυφεσιακό και φιλολαϊκό πρόσωπο» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, «η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον λαό να μην απογοητευθεί από αυτήν την εξέλιξη, αλλά αντίθετα πρέπει να πεισμώσει, όπως έκανε με το δημοψήφισμα και τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ανά τη χώρα, για ένα ‘ΟΧΙ’ μέχρι τέλους! Ένα ‘ΟΧΙ’ σε σύγκρουση με τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!»

EurActiv.gr

X