παράταση Brexit: έγκριση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο των νέων ημερομηνιών

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε χθες το βράδυ, με ευρεία πλειοψηφία, την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά.

Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου, αφού ήδη οι βρετανοί βουλευτές έχουν καταψηφίσει δύο φορές τη συμφωνία.

Αλλά η υπερψήφιση της τροπολογίας δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Καταρχήν είναι ενδεικτική. Και παραμένει το ουσιώδες θέμα: το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η ημερομηνία δεν ήταν ποτέ για τους Βρετανούς ουσιαστικό ζήτημα. Για την Ευρώπη ήταν…

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης σε μια τρίτη ψηφοφορία, μετά την παράταση που δόθηκε.

Η έγκριση της ημερομηνίας είναι ένα συμβολικό μήνυμα, τουλάχιστον προς τις υπόλοιπες χώρες, ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει στην Βρετανία…

Brexit: παραίτηση – "θυσία" Μέι για να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά της εάν περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης, που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές,

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κάνει μια ύστατη προσπάθεια, με θυσία του αξιώματός της, να …

«Είναι λίγο πιθανό οι σημερινές ψηφοφορίες να αναδείξουν μια πλειοψηφία για οτιδήποτε», υπογράμμισε πριν την ψηφοφορία μιλώντας στο BBC ο βουλευτής Όλιβερ Λέτγουιν, αρχιτέκτονας αυτής της παρέμβασης του κοινοβουλίου στη διαδικασία.

«Όμως ελπίζω πως μέχρι τη Δευτέρα θα είμαστε ικανοί να συνθέσουμε μια πλειοψηφία υπέρ μιας ή περισσότερων προτάσεων».

Οι βουλευτές θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν μια εναλλακτική επιλογή στη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήφθη τον Νοέμβριο από την Μέι και τις Βρυξέλλες και την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές –τον Ιανουάριο και στα μέσα Μαρτίου–, όμως η συντηρητική ηγέτης εξακολουθεί να θέλει να την περάσει.

Όπως καταγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτές οι λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες δεν είναι πάντως δεσμευτικές για την κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αντιταχθεί στην επιλογή των βουλευτών, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κόμματός της υπέρ μιας εξόδου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης.