Παραιτήθηκε η ακροδεξιά ευρωβουλευτής Francesca Donato από τη Λέγκα του Σαλβίνι

Σε δύσκολη θέση ο Σαλβίνι μετά την παράιτηση της Donato. [EPA-EFE/CLAUDIO PERI]

Η ευρωσκεπτικίστρια ευρωβουλευτής Francesca Donato παραιτήθηκε από το ακροδεξιό  Lega του Matteo Salvini, μετά την στήριξη του κόμματος μια σειράς μέτρων για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της περασμένης εβδομάδας που καθιστά υποχρεωτική την κάρτα υγείας για όλους τους εργαζόμενους.

«Έκανα την επιλογή μου αφού παρακολούθησα αξίες που πιστεύω ακράδαντα – ισότητα, ατομική ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια – καταπατήθηκαν όλο και περισσότερο από τα μέτρα που έλαβε η εθνική κυβέρνηση που η Λίγκα υποστηρίζει τους τελευταίους μήνες», έγραψε η Donato σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι « η κυβέρνηση έχει εκδώσει ελευθεριακά και διακριτικά διατάγματα ».

Ωστόσο, η ευρωβουλευτής είπε ότι θα συμμετάσχει στη δεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εργαστεί ανεξάρτητα «για να υπερασπιστεί τη μειονότητα των Ιταλών που χαρακτηρίζονται ως αντι-εμβολιαστές και που υφίστανται σοβαρές διακρίσεις και επιθέσεις στην χώρα μας”.

Η αποχώρηση της Ντονάτο προκαλεί αμηχανία για τον Σαλβίνι

Σε συνέντευξή της στην εθνική εφημερίδα La Repubblica, η Ντονάτο είπε ότι το κόμμα ακολουθεί το προβάδισμα υπουργών όπως ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Τζιανκάρλο Τζιοργέτι, οι οποίοι πίεσαν σκληρά για υποχρεωτικά πιστοποιητικά COVID-19-και όχι αυτά του Σαλβίνι. Ο ακροδεξιός ηγέτης είχε υψώσει τη φωνή του ενάντια στα πιστοποιητικά πριν από την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά η στάση του Giorgetti επικράτησε.

Ερωτηθείς για την αποχώρηση της  Ντονατό, ο Σαλβίνι είπε ότι δεν φοβάται για την ενότητα του κόμματός του.