Παπανδρέου: Ελπίδα ανασυγκρότησης οι εκλογές της Κεντροαριστεράς

Οι εκλογές στην Κεντροαριστερά αποτελούν μια ευκαιρία για μια νέα εκκίνηση για τη χώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Παπανδρέου σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη Euractiv.gr με αφορμή τη βράβευση του σήμερα στις Βρυξέλλες (13 Οκτωβρίου) από το 19ο Συνέδριο της International Leadership Association (ILA), όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς. Η Euractiv.gr μεταδίδει.

 

«Είναι ένα εγχείρημα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι έχουμε τη δύναμη και των ιδεών και της βούλησης του χώρου μας που πέρασε μια βαθιά κρίση όταν σηκώσαμε το βάρος της προσαρμογής μετά από μια καταστροφική πολιτική της δεξιάς, δηλαδή αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας ανήκαν αλλά τις αναλάβαμε και τώρα ξαναβρισκόμαστε ξεπερνώντας πληγές του παρελθόντος για να δούμε από εδώ και πέρα πρώτα απ’όλα τι μας έφερε σε αυτό το σημείο ενώπιον ενός γκρεμού και έπειτα τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα». Αυτό δήλωσε στη Euractiv.gr ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση της Euractiv.gr αναφορικά με τις εκλογές της Κεντροαριστεράς και συνέχισε λέγοντας «Να ξαναεμφυσήσουμε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και όχι της μοιρολατρίας την οποία δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει . Εμείς θα δώσουμε την αίσθηση πράγματι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Ελλάδα προς όφελος όλων των Ελλήνων».

«Και διακύβευμα υπάρχει και επίσης θεωρώ ότι οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Γιατί χρειαζόμαστε μια κοινωνία πιο δίκαιη, χρειαζόμαστε μια κοινωνία πιο δημοκρατική χρειαζόμαστε και να προωθούμε την πράσινη ανάπτυξη» σχολίασε ο πρώην Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από τη Euractiv.gr για το αν υπάρχει διακύβευμα για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και συνέχισε σχολιάζοντας ότι «Το πρόβλημα με την σοσιαλδημοκρατία είναι ότι αυτές οι αρχές μπορούν να εφαρμόζονται μόνο σε ένα κράτος γιατί η διεθνής καπιταλιστική αγορά επιβάλλει άλλους κανόνες αρά πρέπει να ρυθμίσουμε τη διεθνή αγορά, να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση το οποίο είναι πολύ δύσκολο αλλά αν δεν το κάνουμε αυτό θα δούμε βαρβαρότητα θα δούμε διάφορους δημαγωγούς να αναδύονται και βεβαίως όλα αυτά στο τέλος θα στοιχίσουν πολύ στην ανθρωπότητα».

Το vertigo της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Του Σταύρου Μαυρογένη επιστημονικού συμβούλου της Euractiv.gr

Η Μέρκελ χτες νίκησε εκλογές και κέρδισε μια ακόμη τετραετία στο τιμόνι της Γερμανίας. Λίγοι θα περίμεναν ότι η κόρη του πάστορα από την Ανατολική Γερμανία θα περνούσε στην ιστορία του γερμανικού έθνους αλλά …

Τέλος αναφορικά με την άνοδο του λαϊκισμού και τον ρόλο της ηγεσίας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στη Euractiv.gr ότι «ο ρόλος της ηγεσίας είναι πρώτα απ’ όλα να αξιολογήσει τα πραγματικά προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει όχι μέσα από την καλλιέργεια του φόβου ψευδαισθήσεων ή την υπόσχεση ερχομού ενός Μεσσία αλλά μέσα από διάλογο, διαβούλευση και λογοδοσία οι πολίτες από κοινού με την ηγεσία να πάρουν πάνω τους όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την παραλαβή του βραβείου τόνισε «Το βραβείο αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Αποτελεί καθήκον κάθε πολιτικού που βρίσκεται σε θέση εξουσίας να δίνει το παράδειγμα, επιλέγοντας θαρραλέες αποφάσεις όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον. Οι αγώνες που πρέπει να δώσουμε σε αυτήν τη δύσκολη εποχή, είναι πολλοί. Θα συνεχίσουμε».