Ούρσουλα φον ντερ Λάιν: Τα πρώτα συγχαρητήρια από Μητσοτάκη, Μακρόν, Γιούνκερ – και το φιλί του Μεϊμαράκη

EP Plenary - Election of the President of the Commission - Ursula VON DER LEYEN is elected President of the EC

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν υποσχέθηκε μια «ενωμένη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πρώτες δηλώσεις της αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά, την υποψηφιότητά της για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά την έντονη διαδικασία που εξελίχθηκε σε ένα μίνι πολιτικό θρίλερ, σχετικά με το αν και ποια πλειοψηφία θα συγκεντρώσει στο Ευρωκοινοβούλιο η VDL, όπως αποκαλείται ήδη εντός της «φούσκας» των Βρυξελλών, δεν άργησαν τα πρώτα συγχαρητήρια από ηγέτες, που έσπευσαν να ευχηθούν στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Επιτροπής.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη, με ανάρτηση του στο twitter, τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ειλικρινή συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της ως πρόεδρος της Κομισιόν. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί της για μια Ευρώπη που ενδυναμώνει και προστατεύει. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του.

«Συγχαρητήρια Ούρσουλα φον ντερ Λάιν. Σήμερα η Ευρώπη έχει το πρόσωπό σας. Αυτό της δέσμευσης, των φιλοδοξιών και της προόδου. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη. Θα είμαστε μαζί σας για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε με tweet του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν την φον ντερ Λάιν. «Χαίρομαι επειδή μια αφοσιωμένη Ευρωπαία θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μολονότι χάνω μια υπουργό, κερδίζω έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες», έγραψε στο Twitter η Μέρκελ.

«Επιτέλους, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας: «αυτή η δουλειά είναι μια τεράστια ευθύνη και πρόκληση. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνεται μια σπουδαία πρόεδρος. Καλωσορίσατε!»

«Προσμένω στην στενή συνεργασία με τους θεσμούς για το μέλλον της Ευρώπης», ήταν η αντίδραση του Σαρλ Μισέλ, πρωθυπουργού του Βελγίου και επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ας συνεργαστούμε προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων!» επισήμανε με tweet του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την «βαθιά γνώση» της ντερ Λάιν για το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «θα μας υπηρετήσει καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας!»

Αλλά οι ευχές δεν περιορίστηκαν σε αυτές τις εκ του μακρώθεν δηλώσεις. Τις πήρε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η ίδια από πολλούς ευρωβουλευτές. Και αναμεσά τους ξεχώρισε ο πολύ φιλικός και ένθερμος εναγκαλισμός με τον επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη:

EP Plenary – Election of the President of the Commission – Ursula VON DER LEYEN is elected President of the EC

EP Plenary – Election of the President of the Commission – Ursula VON DER LEYEN is elected President of the EC

EP Plenary – Election of the President of the Commission – Ursula VON DER LEYEN is elected President of the EC [EP-EU]

Δείτε εδώ όλο το πολυμεσικό περιεχόμενο από τη σημαντική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/appointment-of-president-of-european-commission_12901_pk

 

X